Szacuny
1
Napisanych postów
130
Na forum
14 lat
Przeczytanych tematów
4902
siema
pytanie mam takie czy jak starte jabłka i marchewkę na tarce wymieszam i dam do słoika i je zagotuje to czy np jak je otworze za 2tyg to będą one tak samo bogate w składniki odżywcze jak świeże? bo powiem szczerze ze troche by mi taki warzywno-owocny mix zaoszczedzil czasu w kuchni rano... po porannym bieganiu nie mam czasu za bardzo(na czczo biegamn) wiec ugotowalbnym pake ryzu tylko otworzyl sloik wymieszal i caliem dobry posilek gotowy
co myslicie o takim zagotowywaniu?
Szacuny
1
Napisanych postów
7
Na forum
12 lat
Przeczytanych tematów
37
Gotowanie niszczy wiele witamin np. witamina C ginie w całości, kwas foliowy w połowie itp. Im dłużej gotujesz, tym straty większe. Dlatego najlepiej poświecić trochę więcej czasu i jeść świeże warzywa. Może spróbuj je zakisić ? Odbywa się to bez strat dla wartości odżywczych, ponadto bakterie prowadzące proces fermentacji wytwarzają dodatkowo witaminę K2, zapobiegającą między innymi miażdżycy.