Przygotowane zajmuje 1 godzinę + 2-3 gotowania na małym ogniu i wystarcza na 3 tygodnie po zamrożeniu.
1 porcja (2 łyżki wazowe):
Białko: 24
Tłuszcz: 5
Węgle: 6
Kcal: 170
Składniki: (zachowaj proporcje względem ilości mięsa)
- 2kg chudej wołowiny (można też użyć schabu lub kurczaka, w przypadku kury dodajemy ją na końcu)
- 500g pieczarek
- 400g cebuli
- 1 głowka czosnku
- 250g groszku zielonego (połowa opakowania mrożonego, można całe ale wtedy trochę więcej carbs wychodzi)
- co najmniej 150g koncentratu pomidorowego (lub 1kg zmiksowanych pomidorów, zalej wrzątkiem żeby łatwo obrać ze skóry)
- przyprawy (ja używam pieprz + opakowanie - 15g ziół prowansalskich)
* jakiekolwiek inne warzywa na jakie masz ochotę (najpierw wrzucaj te które mają najdłuższy czas gotowania)
1) Garnek zalewamy 1/3 wody i wstawiamy do zagotowania (można mniej jeśli lubisz bardzo gęsty). Po zagotowaniu przyprawiamy.
2) Kroimy mięso w kostki i smażymy bez tłuszczu aż się zetnie z zewnątrz, wrzucamy do garka, przykrywamy i zmniejszamy ogień (3-4 razy to powtarzamy gdyż się dużo mięsa na patelni na raz nie zmieści).
3) Kroimi cebulę, w średnie talarki wystarczy i wrzucamy do gara.
4) To samo z pieczarkami, te kroimi trochę grubiej.
5) Dodajemy groszek i drobno posiekany (lub zmiażdżony) czosnek
6) I na końcu koncentrat lub przecier pomidorowy
7) Gotujemy na małym ogniu jeszcze przez około 2h.
Jem co drugi dzień z łychą lnianego (oczywiście osobno) i wątpię żeby mi się kiedykolwiek znudziło.
Zdjęcie kradzione ze strony wyżej, wygląda podobnie :>
Zmieniony przez - aldon2 w dniu 2011-12-22 22:29:04