Przeczytajcie i ciekaw jestem jak tam Wasze doświadczenie, moze jakieś badanka potwierdzające te porady, negujące lub inne mile widziane.
>>> fragment z poradnika >>>
Źródła białek pełnowartościowych można podzielić na 5 grup:
1. mięso
2. drób
3. jaja
4. ryby
5. mleko i produkty mleczne
Zasada rozdzielności
czyli zasada nie łączenia produktów tzw. białkowych, czyli tych 5 grup
wymienionych wcześniej z produktami zawierającymi węglowodany
skrobiowe.
Produkty zawierające węglowodany skrobiowe zaliczamy do 5 grup:
1. ziemniaki
2. pieczywo
3. ryż
4. kasze
5. makarony
Mamy zatem 5 grup produktów białkowych,
których nie łączymy z żadną z 5 grup produktów skrobiowych.
Jest to spowodowane tym, że organizm wydziela inne enzymy w celu
trawienia białek od tych, które służą do trawienia węglowodanów
skrobiowych. Zatem mija się z celem łączenie różnych produktów, gdyż
zaburzyłoby to proces przyswajania składników. Taka dieta zapewnia
optymalne wykorzystanie tego co spożywamy.
Jeśli zastosujemy zasadę rozdzielności, uzyskamy najlepsze
efekty w przyswajaniu składników odżywczych i odciążymy
układ trawienia.
Inne produkty, tj nie należące do wymienionych 10 grup możemy łączyć
dowolnie, np. owoce z ryżem, warzywa z ryżem, warzywa z mięsem –
kierując się upodobaniami smakowymi.
<<<
Pozdrawiam
Zmieniony przez - Quecal w dniu 2012-01-31 00:44:09