Składniki:
ryż 200g (2 torebki)
pieczarki 200g
cebula 2szt
kukurydza konserwowa (400g)
ogórek kiszony 2szt
jajko 2szt
ser żółty 300g
polędwica z kurczaka 60g (kilka plasterków) [zalecam również ugotowane piersi z kurczaka, lepszy efekt]
Sposób przyrządzenia:
1. Ryż ugotować, pieczarki z cebulą zesmażyć, w tym czasie odcedzić kukurydze i pokroić ogórki w kostkę.
2. Ugotowany ryż wsypać do garnka/miski , dodać kukurydzy i ogórków i wymieszać. Pieczarki przemieszać. Ser zetrzeć na tarce na dużych oczkach.
3. Wszystko układać warstwowo w naczyniu żaroodpornym czyli ryż z kukurydzą i ogórkami, potem pieczarki z cebulą, potem kilka plastrów polędwicy lub ugotowanej piersi z kurczaka, potem polać rozmąconymi jajkami i na koniec przykryć serem z dobranymi przyprawami (ja użyłem oregano i bazylię)
Wszystko upiec w rozgrzanym do 200stopni piekarniku w około 40 - 45 minut.
Po wyjęciu z piekarnika wygląda to tak:
no i wartości
łącznie (1500g): 2483kcal ; białko 135g ; tłuszcz 102g ; węgle 280g
w porcji 150g: 248,3kcal ; białko 13,5g ; tłuszcz 10,2g ; węgle 28g