SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Morderca na śmietniku

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: ,

Ilość wyświetleń tematu: 944

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11148 Napisanych postów 51557 Wiek 30 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
Pewnie zaintrygował cię tytuł. I słusznie, bo temat, który dzisiaj poruszam jest bardzo ważny dla twojego zdrowia.
» Czy jesteś nowoczesną gospodynią domową?
» Czy czas jest towarem deficytowym u ciebie?
» Czy masz w swojej kuchni mikrofalę?
» Czy jesteś z niej bardzo zadowolony/zadowolona?
» Pomaga ci zaoszczędzić czas, sporo czasu, prawda? (A ty przecież ciągle się gdzieś spieszysz).

Codziennie przygotowujesz szybkie śniadanie przed pójściem do pracy. Korzystasz z jej pomocy. Po minucie śniadanie jest gotowe. Jeszcze więcej czasu oszczędzasz w czasie obiadu, czy w przyrządzaniu przekąsek między głównymi posiłkami.

Kuchenka to świetny wynalazek – do takiego wniosku dochodzisz porównując jej zalety z wadami innych rozwiązań.

Czy tak jest faktycznie?

Czy kuchenka mikrofalowa powinna pełnić tak ważną funkcję w twojej kuchni?

Dowiedz się zatem kilku szczegółów o tym sprzęcie i zadecyduj o jej losie.

Kuchenki mikrofalowe są dziś bardzo popularne i są powszechnie stosowane.

Dlaczego?

Ponieważ prawda i fakty na ich temat nie są znane przez użytkowników kuchenek.

Jednak musimy wiedzieć, że negatywne skutki stosowania tego urządzenia znacznie dominują nad pozytywnymi.

Kuchenka mikrofalowa jest zdradliwym urządzeniem. Efekty jej działania są niewidoczne, niemal nieodczuwalne, a skutki są przerażające.

„W Rosji już od 1976 roku zakazane jest używanie kuchenek mikrofalowych,

gdyż przeprowadzone tam badania dowiodły, że produkty spożywcze poddawane działaniu mikrofal zawierają komórki rakotwórcze.

Tam jeszcze lobby producenckie (jeszcze?) nie doprowadziło do zamanipulowania informacji na ten temat.”

Podgrzewanie w kuchenkach mikrofalowych jest czymś zupełnie innym niż na tradycyjnych źródłach ognia. W czasie używania kuchenki, w jedzeniu powstają zupełnie inne molekuły i energia, niż podczas używania ognia.

Ogień jest w sumie energią cieplną pochodzącą ze słońca, ma cechy prądu stałego.

Mikrofale zaś wytwarzają energię o cechach prądu zmiennego o wielkiej częstotliwości. Wiązka mikrofal odwraca każdą cząsteczkę w swoim zasięgu i powstają w ten sposób molekuły niezgodne z ludzkim kodem genetycznym, a dotyczy to przecież jedzenia, czyli tego co buduje nasze komórki.

Aminokwasy w białkach pod wpływem mikrofal ulegają rozpadowi i zmianom kształtów, co zamienia żywność w toksyczne związki. A ponieważ nie są one spotykane w przyrodzie, są nienaturalne, stają się dla człowieka szkodliwe. Niszczą w konsekwencji system odpornościowy organizmu.

Jeżeli często korzystamy z kuchenek, zwiększamy ryzyko powstawania komórek rakowych we krwi, w żołądku i jelitach. „Doświadczenia przeprowadzane na ochotnikach, karmionych przez tydzień pokarmami przygotowanymi w kuchenkach mikrofalowych, wykazały u nich zaniżony poziom hemoglobiny (czerwonych ciałek krwi) oraz zwiększony poziom cholesterolu. Ponadto liczba leukocytów (białych ciałek odpowiedzialnych za odporność organizmu) wzrasta, a więc organizm zauważa, że jest coś nie tak.”

Jeśli przygotowujesz posiłki w kuchence mikrofalowej nie tylko obniżasz wartość odżywczą pokarmów, zdecydowanie szkodzisz swojemu zdrowiu, szkodzisz zdrowiu swoich najbliższych oraz tych wszystkich, którzy przebywają w jej zasięgu. To wynika z badań, niestety nie są one zbyt entuzjastycznie publikowane. Ktoś o to dba.

„Wykorzystywanie urządzeń mikrofalowych do rozmrażania zmienia naturalne cukry zawarte w owocach, a także niszczy wartości odżywcze mięsa. Jarzyny i owoce, poddane nawet bardzo krótkiemu ich działaniu, tracą wiele odżywczych wartości, niezależnie od tego, czy są surowe, gotowane czy zamrożone.

Mleko poddane działaniu mikrofal ma zmienione niektóre aminokwasy (składniki białka) w czynniki rakotwórcze. Podobnie ma się sprawa z płatkami zbożowymi.”

Ale okazuje się, że tak samo jak na żywność, kuchenka działa na nasz organizm. Przygotowując pokarmy (wynika to z pośpiechu) stoisz najczęściej przy niej, a okazuje się, że przebywanie w jej pobliżu jest bardzo szkodliwe dla zdrowia, ponieważ mikrofale źle wpływają na komórki naszego ciała, ale i na cały organizm.

Oczywiście tych informacji nie znajdziesz na metce producenta mikrofali, bo przecież strzelałby gole do własnej bramki. O wielu innych niebezpieczeństwach też nie jesteś informowany, np. o genetycznie modyfikowanej żywności, a takim właśnie modyfikatorem twego kodu genetycznego w komórkach twego ciała może się stać kuchenka mikrofalowa, jeśli będziesz jej używać.

Oczywiście możesz nie uwierzyć w to co mówię. Trudno mi też to udowodnić tak od razu. Na udowodnienie tej tezy, na własnym przykładzie trzeba poczekać kilka lat, może więcej, ale negatywne skutki na pewno się pojawią. Tylko mało kto w nie uwierzy, ponieważ trudno będzie je skojarzyć z działaniem fal emitowanych przez kuchenki i z jedzeniem żywności przepuszczonej przez to urządzenie. Fale są niewidoczne, skutki też, przynajmniej nie od razu.

To jest trochę tak jak z palaczami papierosów. Bardzo ciężko im uwierzyć, że dym tytoniowy szkodzi, dopiero gdy przekonają się na własnej skórze – rzucają palenie. Ale szkodliwość dymu papierosowego to pikuś w porównaniu ze szkodliwością mikrofal.

Używając kuchenki mikrofalowej niszczysz żywność, niszczysz swoje zdrowie, nie tylko jedząc to, co w niej przygotowujesz, ale również przebywając w zasięgu jej działania.

Jest na to rada:
» wyrzuć kuchenkę mikrofalową i nie korzystaj z żywności tam przygotowywanej.
» zwróć też uwagę w czasie podróży, w czasie spożywania posiłków w lokalach, czy przypadkiem nie korzysta się tam z kuchenek mikrofalowych.

Z tego co ja widzę: na stacjach benzynowych, w barach szybkiej obsługi, w jadłodajniach podających fast foody, często są one wykorzystywane.

Kiedy masz gwarancję, że nie korzystano z kuchenek w jadłodajniach? Wtedy, gdy jesz surową żywność.

Pamiętaj jedzenie przygotowane w kuchenkach jest obce dla komórek twego ciała, więc niech i kuchenka stanie się dla ciebie czymś obcym.

Autor: Piotr Kiewra

Zmieniony przez - domer w dniu 2012-02-18 17:13:21
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
domer ODŻYWIANIE Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 6256 Napisanych postów 75964 Wiek 39 lat Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 754464
Jestes autorem tej pracy?

Moderator działu Odżywianie

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 2 Wiek 31 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 19
"Ogień jest w sumie energią cieplną pochodzącą ze słońca"

Mógłbyś rozwinąć to stwierdzenie? Zakłada się, że energia emitowana przez Słońce pochodzi z zachodzących w jądrze reakcji jądrowych; jak to się ma do ognia, który powstaje w wyniku spalania?

Poza tym - ciężko artykuł, w którym padają stwierdzenia "Trudno mi też to udowodnić tak od razu. Na udowodnienie tej tezy, na własnym przykładzie trzeba poczekać kilka lat, może więcej, ale negatywne skutki na pewno się pojawią." czy "Ale szkodliwość dymu papierosowego to pikuś w porównaniu ze szkodliwością mikrofal." nazwać rzetelnym.

Bardzo wiele niekonsekwencji, bardzo interesującym byłoby zobaczyć źródła, artykuły/badania z czasopism akademickich etc. Temat ciekawy, sposób prezentacji - kojarzy się w najlepszym wypadku z telezakupami Mango.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11148 Napisanych postów 51557 Wiek 30 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
autorem jest Piotr Kiewra nauczyciel i jednocześnie pracodawca w „nowej” i szybko się rozwijającej branży wellness. Pisze felietony, udziela porad, prowadzi prezentacje o odchudzaniu, zarabianiu pieniędzy, motywacji.

Poznałem ostatnio pewną osobę która przeprowadzała badania żywności pod kątem jej "modyfikacji" podczas obróbki w kuchenkach mikrofalowych. Temat dosyć szeroki..
W skrocie mowiac mikrofale ZABIJAJĄ wartości odżywcze i to nie jest niestety jedyny minus tego wlasnie urządzenia.
W internecie znajdziecie mnustwo materialow na ten wlasnie temat z badaniami włącznie.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 2 Wiek 31 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 19
Nie wątpię, natomiast jeśli artykuł na dany temat się publikuje, stawiając dosyć śmiałe tezy (i cytując "kogoś" w kilku miejscach - z braku źródeł, zgaduj zgadula) to wypadałoby go czymś podeprzeć.

Osobiście stronę pana Piotra uważam za bardzo pomocną jeśli ktoś chciałby wyrobić sobie opinię nt. rzetelności stwierdzeń prezentowanych w artykule; ale być może nadinterpretuję możliwą korelację pomiędzy prowadzeniem przez pana Piotra szkoleń w zakresie:

">>Bioaktywność<< jako sposób na profilaktykę zdrowia;
Odżywianie bioaktywne;
>>Bioaktywna<< aktywność ruchowa

oraz

Zarabianie pieniędzy w przemyśle bioaktywnym."

a zdecydowaną krytyką bardziej konwencjonalnych, nie "bioaktywnych", metod obróbki.

Edit (4:10pm):

Nie chciałbym wchodzić w zbędną polemikę z autorem artykułu, natomiast - jako że temat jest interesujący - warto przejrzeć kilka artykułów odmiennie przedstawiających sprawę:

Lassen, Anne; Ovesen, Lars (1 January 1995). "Nutritional effects of microwave cooking". Nutrition & Food Science 95 (4): 8–10


O'Connor, Anahad (October 17, 2006). "The Claim: Microwave Ovens Kill Nutrients in Food". The New York Times. Treść artykułu na stronie NY Times


"Microwave cooking and nutrition". Family Health Guide. Harvard Medical School.


Polecam artykuł z New York Timesa, jeśli ktoś ma dostęp do np. Science Direct także pozostałe artykuły (w innym przypadku 36 dolarów za 24-godzinny dostęp do jednego artykułu).

Wygląda na to, że o ile w pewnych przypadkach faktycznie obserwuje się straty składników odżywczych rzędu kilkunastu-kilkudziesięciu procent, o tyle w innych - efekty są dokładnie odwrotne.

Na koniec chciałbym jedynie zastrzec, że w żadnym razie nie piszę tego z pozycji osoby zorientowanej w temacie; po prostu wydaje mi się, że publikacja niczym nie podpartych kontrowersyjnych stwierdzeń nie jest do końca "fair".

Pozdrawiam

Zmieniony przez - patrykb w dniu 2012-02-18 17:22:37

Zmieniony przez - patrykb w dniu 2012-02-18 17:23:29

Zmieniony przez - patrykb w dniu 2012-02-20 03:02:55
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Pierwsza dieta do sprawdzenia

Następny temat

Ektomorfik potrzebuje pomocy.

WHEY premium