Szacuny
1
Napisanych postów
15
Na forum
12 lat
Przeczytanych tematów
94
Witam
Chciałem podyskutować na ten temat.
Taki majonez czy ser tłusty czy śmietana kwaśna dla przykładu tuczą czy nie tuczą skoro jego indeks glikemiczny jest bardzo niski?
Z definicji mając na uwadze odpowiedni dobór ilości kalorii powinny te produkty pomagać w redukcji wagi.
I jak się więc ma indeks glikemiczny do redukcji wagi?
Szacuny
369
Napisanych postów
8676
Wiek
44 lat
Na forum
14 lat
Przeczytanych tematów
130653
poczytaj o ładunku glikemicznym. IG to jest tylko wartosc laboratoryjna. twix ma IG=45. rozumiem, ze smialo moge włączyc do diety, bo w dodatku ma tyle kcal co porcja cyca kurzego tuczy dodatni bilans i nieumiejętny dobór produktów
Szacuny
5
Napisanych postów
425
Wiek
49 lat
Na forum
14 lat
Przeczytanych tematów
2736
Bardziej się ma bilans kaloryczny. Jak zeżresz ten majonez zachowując ujemny bilans to nie przytyjesz, jak dodatni to waga pójdzie w góre. Indeks ma małe znaczenie.
Szacuny
1
Napisanych postów
15
Na forum
12 lat
Przeczytanych tematów
94
Z tego co czytałem to produkty o wyższym indeksie podnoszą skokowo poziom insuliny a ta odpowiada za metabolizm cukrów i tłuszczy między innymi.
Jeżeli produkt ma niski indeks to utrzymuje niższy stały poziom cukrów a tym samym insuliny co z definicji powinno korzystniej wpływać na procesy metaboliczne.
Wydaje się więc kluczowe stosowanie produktów o niższym indeksie glikemicznym przy redukcji,mając na uwadze oczywiście kaloryczność jednocześnie.
Szacuny
369
Napisanych postów
8676
Wiek
44 lat
Na forum
14 lat
Przeczytanych tematów
130653
jak zjesz cos o wysokim IG i zapijesz np. oliwą to automatycznie ładunek glikemiczny bedzie niski. nie filozofuj, nie sugeruj sie indeksami jak świętością, tylko dobieraj wlasciwe produkty. oczywiscie ze te nieprzetworzone mają niski IG i one są najbardziej wskazane
Szacuny
1
Napisanych postów
490
Wiek
36 lat
Na forum
12 lat
Przeczytanych tematów
8294
ser tłusty i majonez maja niski ig bo mają mało węglowodanów, a ig odnosi się właśnie do nich. pamiętaj jednak, że te produkty zawierają potężna dawkę kwasów tłuszczowych nasyconych, a ich spożycie powinno być prowadzone w odpowiednim stopniu, szczególnie na redukcji.
Szacuny
369
Napisanych postów
8676
Wiek
44 lat
Na forum
14 lat
Przeczytanych tematów
130653
tluszcze nasycone są w przypadku diet wysokowęglowodanowych niezdrowe, natomiast w tych o niskiej ilości ww, są mniej szkodliwe niż tłuszcze powszechnie uwazane za "zdrowe"- roślinne . same w sobie nasycone nie są szkodliwe poza transami. tylko ich łącznie z ww jest "nie teges" ja na codzien jestem na zywieniu z węglami pochodzącymi jedynie z warzyw, w diecie mam ok 110 tłuszczy dziennie i bardzo czesto opchnę karkóweczke, olej kokosowy, wołowinke, etc...