SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Szukam książki o procesie trawienia (białka, tłuszcze, węgle).Co polecacie?

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

Ilość wyświetleń tematu: 2234

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a) Temat przeniesiony przez faftaq z działu Badania Naukowe.
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 16 Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 105
Witam!
Szukam jakieś przystępnej książki o procesie trawienia, napisanej w miarę prostym językiem zrozumiałym dla zwykłego szarego człowieka.
Nie studiowałem biol-chemu i nie mam czasu siedzieć nad tymi podręcznikami akademickimi, gdzie jakieś mądre głowy pisząc książkę, próbują za wszelką cenę utrudnić ludziom naukę, używając samych technicznych (najbardziej wyszukanych) zwrotów.

Ostatnio czytałem "Co z czym? - Prawidłowe łączenie pokarmów" Jana i Inge Dreis (POLECAM) i chciałbym jeszcze bardziej zgłębić wiedzę na temat trawienia.
Dajcie znać co polecacie?

Nothing Great Comes Without A Sacrifice

Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 102 Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 9360
Założyłeś temat w złym dziale.

jak nie chcesz akademickich podręczników, to weź podręcznik do biologii do liceum, tam jest napisane, co się trawi, gdzie się trawi i przez jakie enzymy.
Jakbyś jednak się przekonał to wszystkie książki z fizjologii człowieka. Miałem tylko w rękach Traczyka i Górskiego. Ten drugi pisze łatwym i przejrzystym językiem.
Ewentualnie internet - szukaj po kolei, na pewno coś znajdziesz- trawienie węglowodanów, trawienie białek, trawienie tłuszczy, wchłanianie witamin, wchłanianie minerałów, wchłanianie wody i elektrolitów.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
faftaq Dietetyk-SFD
Ekspert
Szacuny 1417 Napisanych postów 35562 Wiek 41 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 150829
weź pierwszą część podręcznika "Zywienie człowieka" pod red. prof. Gawęckiego - podręcznik akademicki, ale bardzo przystępnie napisany.

Jesli dobrze pamiętam, autorzy książki którą polecasz postulują niełączenie produktów weglowodanowych z białkowymi - tak więc raczej odradzam bazowanie na tego typu publikacjach, bo stoją one w sprzeczności z współczesnymi ustaleniami dotyczącymi trawienia pokarmów.

Temat przenoszę do działu "odżywianie" bo tutaj się nie nadaje
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 16 Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 105
Dzięki serdeczne za odpowiedź!Macie racje.W złym dziale umieściłem temat.
Co do książek to na pewno zajrzę do tej fizjologi człowieka Górskiego.
Z informacji z neta nie korzysta bo zbyt wiele sprzeczności można znaleźć.

Co do książki "Co z czym" to zgodzę się, że jest wiele dziwnych wniosków które autor wyciąga ale chodzi głównie jemu o to, że podczas trawienia ma przeważać znacząco jedne składnik, czy to będzie białko czy węglowodany, tłuszcze.

Mam jeszcze jedną kwestie związaną z trawieniem.Będę wdzięczny za odpowiedź.
Jeżeli organizm podczas trawienia produkuje określoną ilość enzymów, to jeżeli będę dodatkowo zażywał enzymy trawienne w tabletkach to większa ilość pokarmu się dobrze strawi i wchłonie?
Z tego co słyszałem to jednorazowo można strawić nie więcej niż 30g białka?

Nothing Great Comes Without A Sacrifice

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 102 Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 9360
Jeżeli organizm podczas trawienia produkuje określoną ilość enzymów, to jeżeli będę dodatkowo zażywał enzymy trawienne w tabletkach to większa ilość pokarmu się dobrze strawi i wchłonie?

Wchłanialność i strawność zależy głównie od rodzaju spożywanego pokarmu i procesów technologicznych (gotowanie, smażenie itp) jakim ten pokarm został poddany.
enzymy w postaci tabletek przyjmuje się podczas dolegliwości związanych z niestrawnością lub innymi schorzeniami uk. pokarmowego, w których dochodzi do zaburzonej i niedostatecznej produkcji enzymów trawiennych.
U osoby zdrowej w normalnych warunkach fizjologicznych zachodzi adaptacja ze strony trzustki i innych gruczołów wydzielniczych do rodzaju spożywanego pokarmu. W skrócie, organizm uczy się produkować te enzymy (proteo-, amylo-, lipolityczne), które są potrzebne.



Z tego co słyszałem to jednorazowo można strawić nie więcej niż 30g białka?

to stary i nieprawdziwy mit.

Zmieniony przez - badabu w dniu 2012-03-07 21:15:35
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Dieta do poprawek.

Następny temat

dieta uczniaka

WHEY premium