SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

pytanie co do PRZECHOWYWANIA żywności

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: , ,

Ilość wyświetleń tematu: 1007

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 30 Napisanych postów 667 Wiek 38 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 7267
Witam.

Mam kilka pytań co do przechowywania/przenoszenia żywności :

1). jeśli kupuje wołowinę w sklepie (babka mieli ją przy mnie na spaghetti) - to taka zmielona surowa wołowina ile czasu może poleżeć w lodówce, żebym miał pewność że sie nie zepsuje ?

2). lepiej taką wołowinę kupic i zostawic w lodówce surową ? czy usmazyc powiedzmy i do lodowki ? dłuzej świezość zachowa przed obróbką termiczną czy po ?

3). jeśli szykuje sobie jedzenie wieczorem i wkładam w pudeleczka powiedzmy wołowinę + makaron , drugie pudełeczko kurczak + ryż brązowy , trzecie tunczyk + kasza i nastepnego dnia z rana wychodze do pracy - to jak to wszystko wezmę w pojemniczkach i cały dzien bede nosił w torbie - nie popsuje się? bo nie mam w ciagu dnia mozliwosci trzymania tego w lodówce ....

"...Gdy się rodzisz - wszyscy wokół Ciebie się śmieją - a Ty płaczesz .
Żyj tak , abyś w dniu swojej śmierdzi był jedyną osobą która się śmieje - a cała reszta płakała..."

Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
s.m.p.a. ODŻYWIANIE
Ekspert
Szacuny 430 Napisanych postów 56364 Wiek 37 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 184874
1 hm 1-2 dni zalezy od świeżości
2 odpowiednio zrobiuć i przechowywać
3 nie popusje

Niedostępny do odwołania. Zdrowia dla WSZYSTKICH!

https://www.facebook.com/pages/Wszystko-Ch**/363238457019620 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11148 Napisanych postów 51557 Wiek 30 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
1 i 2: jesli nie spozyjesz tego w ciagu j.w. 1 - 2 dni wowczas zamroz te produkty lub podziel na porcje i czesc zamroz a to co spozyjesz dnia nastepnego trzymaj w lodowce. Co do obrobki to jesli mrozisz to wg mnie lepiej nieprzetworzone produkty przechowywac w zamrazarce, a jesli w lodowce to lepiej po obrobce ale rowniez max. 2 dni. Temp. w lodowce max +6 C, a jesli tak chcesz przechowywac mieso z kurczaka to temp. nie powinna byc wyzsza jak +4 C wiec lepiej je zamrozic poniewaz dla niektorych produktow moze to byc temp. zbyt niska.

3: raczej sie nie popsuje tak szybko (obrobka termiczna robi swoje) ale na gorace dni uwazam, ze warto zaopatrzyc sie w jakas torbe termiczna, ktora jednak w jakims stopniu ochroni zywnosc przed negatywnym wplywem temp. Moze byc torba termiczna z marketu do mrozonek np. Sa tez takie torby termiczne bardziej estetyczne w sklepach sportowych i ze sprzetem turystycznym z tym ze to juz drozszy zakup.
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

trening rzezba

Następny temat

dieta na mase do poprawy

WHEY premium