SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Karmelizacja - czy wpływa na jakość/kaloryczność produktów?

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

Ilość wyświetleń tematu: 1138

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 195 Napisanych postów 9906 Wiek 31 lat Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 174402
Jak w temacie: czy karmelizacja wpływa w jakiś sposób na jakość, kaloryczność produktów? Chodzi mi o "podsmażanie" banana (bez tluszczu) jako skladnika omletu...
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 774 Napisanych postów 16448 Wiek 44 lat Na forum 22 lat Przeczytanych tematów 169363
Jakość tak, kaloryczność nie.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
s.m.p.a. ODŻYWIANIE
Ekspert
Szacuny 430 Napisanych postów 56364 Wiek 37 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 184874
zmienia się barwa i zapach smak także się "wzmacnia"
studjuje dietetykę może Domer na tech żywności coś wiecej miał jak może wpływać na zdrowie.

Niedostępny do odwołania. Zdrowia dla WSZYSTKICH!

https://www.facebook.com/pages/Wszystko-Ch**/363238457019620 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 195 Napisanych postów 9906 Wiek 31 lat Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 174402
W takim razie dzięki za info.
1. Gdyby Domer widział temat: Czy karmelizacja bardzo niekorzystnie wpływa na jakość pokarmów (powiedzmy na przykładzie bananów).
2. Zetknąłem się w necie jeszcze z pojęciem: dekarmelizacja. Niby wiadomo, że musi być to proces odwrotny. Ale za duzo info nie znalazlem. Na jakiej zasadzie to dziala w praktyce (poprosze jakies przyklady ). O ile coś takiego wogole istnieje

pozdrawiam
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11148 Napisanych postów 51559 Wiek 30 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
Karmelizacji nie da się odwrócić, schemat zachodzących przemian nie jest dokładnie znany a powstaje przynajmniej kilka produktów. Proces ten szczególnie wpływa na ocenę organoleptyczną, chociaż jeden z składników jest podejrzewany bądź ma udowodnione działanie rakotwórcze (4-metylimidazol). Chociaż to jest podobnie jak z reakcjami Maillarda, powstają i pozytywnie i negatywnie działające związki na organizm. Myślę że dla podniesienia indywidualnej jakości produktu możesz karmelizować go bez obaw.

Zmieniony przez - Skalar. w dniu 2012-03-19 13:07:18
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 195 Napisanych postów 9906 Wiek 31 lat Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 174402
Ok, skalar, dzięki, to co zrozumiałem to moje, to czego nie - tez moje
Czyli w praktyce, dla przecietnego czlowieka, moze ciut bardziej dbajacego o zdrowie to nie przeszkadza?
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11148 Napisanych postów 51559 Wiek 30 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
Bez obaw.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
domer ODŻYWIANIE Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 6260 Napisanych postów 76002 Wiek 39 lat Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 754672
Raczej na potege nie bedziesz karmelizowal wiec nie ma co sobie glowy zawracac. Jednak wysoka temp. wplywa dosc znacznie na jakosc produktu, szczegolnie jak bedzie trwala zbyt dlugo lub przy zbyt wysokiej temp.

Moderator działu Odżywianie

Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Dieta na mase (75kg) do oceny

Następny temat

Dieta do sprawdzenia

WHEY premium