W ogólnodostępnych informacjacvh ktrąży przekonanie iż człowiek przyswaja do 30g białka w jednym posiłku a ilość powyżej 40gr jest już powaznym obciążeniem dla nerek
w zestawionym posiłku z 250g piersi kurczaka, 100g ryżu + warzywa zawartość białka to aż ~ 58g - czyli dużo za dużo w stosunku do w/w norm, z drugiej strony posiłek taki dla mnie nie jest obciażający - czuję się po nim bardzo dobrze, nie jestem przejedzony, mam dużo energii i nie czuję żadnego dyskomfortu
pytanie zdaje się być oczywiste:
czy taka ilość białka pochodząca z pożywienia jest bezpieczna czy nie?
czy w/w normy dotyczą równiez pożywienia czy raczej suplementów?
w skrócie: jeść takie ilości czy lepiej dzielić mięso na mniejsze porcje?
Zmieniony przez - tomek'75 w dniu 2012-03-29 13:07:45