HI TEC C-6 - wynik 83,04 %
HI ANABOL PROTEIN - 83,03 %
przeprowadzenie tą metodą zawartości białka w produkcie jest jedyną dokładną metodą, jednak jest ona bardzo kosztowna!
Małopolskie Centrum Monitoringu Żywności odmówił firmie Hi Tec przeprowadzenia analizy produktów na zawartości białka metodą Dumasa, gdyż z doświadczenia wynika, iż jest to metoda niedoskonała przy analizowaniu próbek tego typu.
Zaproponowano oznaczenie zawartości białka metodą obliczeniową na podstawie składu aminokwasowego próbki.
Skład aminokwasowy został wyznaczony z wykorzystaniem chromatografii jonowymiennej z postkolumnową reakcją ninhydrynową i detekcją spektrofotometryczną wg procedury badawczej MCMŻ/PB-03 po uprzedniej kwaśnej hydrolizie próbki w fazie ciekłej. Oznaczany skład nie obejmuje tryptofanu, który podczas hydrolizy ulega rozpadowi.
Oznaczenie wilgotności wykonano zgodnie z PN-A-79011-3:1998.