Szacuny
4
Napisanych postów
125
Na forum
18 lat
Przeczytanych tematów
28184
Witam
Mam jedno pytanie mimo znajomości w temacie nie mogę tego rozkminić tj
układamy dietę piszemy 100 gr ryżu bo mamy na myśli przed ugotowaniem wiadomo po ugotowaniu już nie mamy 100 gr ryżu tylko powiedzmy 400 gr bo naszło wodą... teraz do sedna (podam obrazowo)
Mamy w diecie 100 gr szynki jakiejś tam..czytamy w tabelach żywnościowych że 100 gram jakiejś tam szynki ma 30 gr białka , 10 węgli ,3 tłuszczu i tu pojawia się ale...
Jak wiadomo szynki w szynce jest na oko zależy od producenta od tam 80-30 procent reszta to woda azotany itd itd
Czyli się okazuje że nie mamy tych wartości 30 białka itd...
To żeby osiągnąć dane wartości przy założeniu że 50 procent szynki w szynce jest to powinniśmy jeść 200 gr? żeby osiągnąć to co napisane np w diecie? Można by się w tym doszukać błędów żywieniowych które nie są uwzględniane z powodu oszustwa producentów na których wpływu (w Polsce nie ma) i tak jedząc te oszukane sto gram wychodzi nam mniej wartości mniej kalorii co za tym idzie wiadomo..
Czy dobrze myślę?:)
I na szybko drugie pytanie różnica miedzy olejem kujawskim w diecie a olejem z oliwek zakładając że kujawski kosztuje 5 zl i pierwsze tłoczenie a z oliwek za 10 zł szczochy z wytłoczyn itd...( skład wartościowy ten sam na opakowaniach więc w czym różnica oprócz smaku i różnica z różnych wytłoczonych rzeczy)
Szacuny
0
Napisanych postów
46
Wiek
29 lat
Na forum
12 lat
Przeczytanych tematów
604
Z ryżem to "chyba tak się przyjęło" żeby pisać że 100g
jemy ;p na prawdę jest około 400 lecz wartości po ugotowaniu nie powinny się zmieniać w stopniu znaczącym .
Szynka w szynce a co jest najtańcze do produkcji szynki ? woda dlatego też ją pompuja w jakiś ilościach dlatego też czasami lepiej kupić droższą choć też nie wiadomo czy bd ona lepsza niż ta tańsza ;) mój brat zawsze ma założenie że zamiast np 150g daje 200g
a różnica między olejem kujawskim a oliwa z oliwek to w sumie nie wielka :
Kujawski rzepakowy rafinowany-nienasycone 7%, jednonienasycone 66%, wielonienasycone 27%,
Oliwa z oliwek extra virgin-nienasycone 13%, jednonienasycone 66%, wielonienasycone 21%
I jak ktoś pisał już na tym forum naprawdę istotną różnice występują tylko w ilości zawartości kwasu oleinowego oraz linolowego i oliwa zawiera wiecej kwasu palmitynowego
lepszym źródłek kwasów jednonienasyconych jest olej kujawski a kwasów wielonienasyconych jest oliwa z oliwek i nie ma oleju lepszego i gorszego :) .
Zmieniony przez - Graamatik w dniu 2012-04-17 14:58:08
Szacuny
4
Napisanych postów
125
Na forum
18 lat
Przeczytanych tematów
28184
Hm no tak się przyjmuje ale tu chodzi o to oszustwo gdyż wartości liczone są na nie oszukanej szynce czyli wydaje mi się 100 procentowej, bo inaczej jeżeli sam bym sobie szynkę uwędził to ona wtedy powinna mieć 60 proc białka na 100 gr według tej teorii a tyle mieć nie będzie ...:)