Tutaj jest cytat odnosnie ladowania zawarty w ksiazce o której wspominam
"Dla wiekszosci całkowita ilosc weglowodanów do zjedzenia to aspekt kluczowy, wiec zacznijmy
od tego zagadnienia. Mo!esz osiagnac całkowita kompensacje glikogenu, je!eli bedziesz postepował
zgodnie z wymaganiami oraz jadł 12-16g weglowodanów na kilogram beztłuszczowej masy ciała.
Czyli w przybli!eniu 7-8gram/funt beztłuszczowej masy ciała. Osoba majaca 70kg(154lbs)
beztłuszczowej masy ciała bedzie jesc 1000-1200 gram weglowodanów podczas tych 24 godzin od
czwartkowego wieczoru do piatkowego wieczoru. Wieksze osoby jedza wiecej, a mniejsze mniej.
Nie zapomnij przy tym, aby jesc 1gram
białka na funt masy ciała oraz niskie ilosci tłuszczy –
około 15% zapotrzebowania lub około 50gram. Nienasycone tłuszcze takie jak oliwa z oliwek daja lepsze
jakosciowo naładowanie, jednak tłuszcze nasycone pozwalaja nam na zjedzenie smaczniejszego
smaczniejsze a zarazem mniej zdrowego !arcia (pizza, paczki).
Teraz gdy znasz ju! ilosc kalorii, wyglada na to, !e sa one ekstremalnie wysokie. Nasz
przykładowy osobnik jadłby około 4000-4800 kalorii pochodzacych z samych weglowodanów. Do tego
dochodzi 600 kalorii z białek i jakies 500kalorii z tłuszczy. Wiec wychodzi ogólnie gdzies 5000-
6000kalorii i jest to prawdopodobnie podwojone zapotrzebowanie naszego osobnika. Oczywiscie wieksze
osoby, beda spo!ywac jeszcze wiecej kalorii. Mo!esz zadawac sobie podswiadomie pytanie, czemu taka
du!a ilosc kalorii nie odkłada sie w postaci tkanki tłuszczowej. Krótka odpowiedz – parcelacja.
Kontrolujemy to, gdzie zostana ulokowane dane kalorie. Z opró!nionym glikogenem priorytetem
organizmu jest uzupełnienie tych zapasów, zmagazynowanie kalorii w komórkach tłuszczowych to
sprawa drugorzedna."