Składniki:
Woda 2 litry(na oko)
Pęczek botwinki
Pęczek kopru
Marchewka
Pietruszka
Ćwiartka selera
Jogurt naturalny 800g
Sok z jednej cytryny
Pieprz, sól, kilka słodzików
5 jajek gotowanych na twardo na jedną porcję
BTW:
Średnio na jedną moją porcję(z takiej ilości wychodzi ok 6 porcji):
B: ~50g(licząc dla jaj XL)
T:~35g
W:~10g z jogurtu + węgle z warzyw
kcal: ~550kcal
Przygotowanie:
Marchewkę, pietruszkę, selera, buraczki z botwinki(4 sztuki) ścieramy na tarce, wrzucamy do gorącej wody. Gotujemy ok 25 minut, wywar przecedzamy przez sitko(warzywa możemy wykorzystać do czegoś innego lub wyrzucić), następnie dodajemy do niego pokrojoną drobno botwinkę i koper, sok z całej cytryny, pieprz, sól, słodzik na oko. Gotujemy kolejne 20-25minut. Gotową zupę zostawiamy do schłodzenia, po czym mieszamy z jogurtem naturalnym – ja dałem 2 pudełka po 400g, tak przygotowane danie odstawiamy do lodówki, choć ja nie wytrzymałem i zjadłem jeszcze letnie. Na ciepło również smakuje super. By wzbogacić danie o białko i tłuszcz do każdej miseczki wrzuciłem 5 jaj gotowanych na twardo, pokrojonych w połówki. Jest to element bardzo mocno wzbogacający smak, więc jak ktoś ma problem z jedzeniem jajek podane w takiej postaci na pewno będą smakować każdemu.
Zmieniony przez - Koniu151 w dniu 2012-05-29 17:56:30
TRENER PERSONALNY/(PSYCHO)DIETETYK ONLINE. POMOC W UKŁADANIU DIET I TRENINGOW ONLINE.
KONTAKT: [email protected]