SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Białkowy chłodnik/zupa z młodych buraczków.

temat działu:

Kuchnia SFD

słowa kluczowe: , , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 4677

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Koniu151 Moderator
Ekspert
Szacuny 3035 Napisanych postów 51766 Wiek 34 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 349858
Jak byłem mały moja babcia robiła mega zupę z młodych buraków i ich liści. Jako, że znalazłem je dziś w sklepie wycudowałem takie coś(nie podpierałem się żadnym przepisem, a robiłem kojarząc „nuty smakowe” babci, więc może czegoś brakować w stosunku do”oryginału”, ale i tak wyszło super):

Składniki:
Woda 2 litry(na oko)
Pęczek botwinki
Pęczek kopru
Marchewka
Pietruszka
Ćwiartka selera
Jogurt naturalny 800g
Sok z jednej cytryny
Pieprz, sól, kilka słodzików
5 jajek gotowanych na twardo na jedną porcję

BTW:
Średnio na jedną moją porcję(z takiej ilości wychodzi ok 6 porcji):
B: ~50g(licząc dla jaj XL)
T:~35g
W:~10g z jogurtu + węgle z warzyw
kcal: ~550kcal

Przygotowanie:
Marchewkę, pietruszkę, selera, buraczki z botwinki(4 sztuki) ścieramy na tarce, wrzucamy do gorącej wody. Gotujemy ok 25 minut, wywar przecedzamy przez sitko(warzywa możemy wykorzystać do czegoś innego lub wyrzucić), następnie dodajemy do niego pokrojoną drobno botwinkę i koper, sok z całej cytryny, pieprz, sól, słodzik na oko. Gotujemy kolejne 20-25minut. Gotową zupę zostawiamy do schłodzenia, po czym mieszamy z jogurtem naturalnym – ja dałem 2 pudełka po 400g, tak przygotowane danie odstawiamy do lodówki, choć ja nie wytrzymałem i zjadłem jeszcze letnie. Na ciepło również smakuje super. By wzbogacić danie o białko i tłuszcz do każdej miseczki wrzuciłem 5 jaj gotowanych na twardo, pokrojonych w połówki. Jest to element bardzo mocno wzbogacający smak, więc jak ktoś ma problem z jedzeniem jajek podane w takiej postaci na pewno będą smakować każdemu.





Zmieniony przez - Koniu151 w dniu 2012-05-29 17:56:30

TRENER PERSONALNY/(PSYCHO)DIETETYK ONLINE. POMOC W UKŁADANIU DIET I TRENINGOW ONLINE.
KONTAKT: [email protected]

Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 95 Napisanych postów 16770 Wiek 34 lat Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 68752
no to jest prepis a nie ser z orzechami
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Koniu151 Moderator
Ekspert
Szacuny 3035 Napisanych postów 51766 Wiek 34 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 349858
tylko nikomu widać nie chce się robić.

TRENER PERSONALNY/(PSYCHO)DIETETYK ONLINE. POMOC W UKŁADANIU DIET I TRENINGOW ONLINE.
KONTAKT: [email protected]

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 95 Napisanych postów 16770 Wiek 34 lat Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 68752
lubie barszcz czerwony to moze zrobie i nie bd wtedy sam

Zmieniony przez - koles08 w dniu 2012-06-03 18:37:52
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 87 Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 6587
robiłem, ale niestety nie wyszło zbyt dobre, mocno średnie, ale pomysł interesujący
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 138 Wiek 40 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 4883
Ja robiłem, wprowadziłem kilka modyfikacji - kefir zamiast jogurtu, buraków nie wywalałem, nie dałem selera ani marchewki, dodałem kapkę śmietany. Wyszło rewelacja, polecam :)
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Serek wiejski na słodko.

Następny temat

Krem warzywny z kurczakiem.

WHEY premium