...
Napisał(a)
czy na redukcji (dieta zbilansowana) olej rzepakowy (kujawski ) moze byc stosowany?
Witaj, przygotowaliśmy kilka tematów które mogą Cię zainteresować:
PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!
Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.
Sprawdź...
Napisał(a)
Akurat nie ważne czy jest się na diecie redukcyjnej czy nie. Olej rzepakowy jest słabym produktem tłuszczowym ze względu na niekorzystny stosunek kwasów tłuszczowych (jeśli chodzi o proporcje n-3, n-6), dużą zawartość kwasu erukowego oraz glukozylanów alkenowych oraz indolowych. Nawet niskoerukowe rodzaje olejów rzepakowych działają patologicznie na organizm.
...
Napisał(a)
to źle czytałeś :) Oliwa z Oliwek jest lepsza niż rzepakowy, na pewno jak chodzi o przyrządzanie posiłków, aczkolwiek do sałatek itd. wolę (i wg. mnie jest lepszy) Olej Lniany
...
Napisał(a)
Taka ogólna charakterystyka oleju rzepakowego i oliwy z oliwek. A więc olej rzepakowy z kwasów tłuszczowych nasyconych zawiera: kwas laurynowy (ślady), kwas mirystynowy (0-1)
kwas palmitynowy (3-6), kwas stearynowy (1-2,5), kwas arachidowy (mniej niż 1), kwas bohenowy (mniej niż 0,5) oraz kwas lignocerynowy (mniej niż 0,2). Z kwasów tłuszczowych nienasyconych występuje: kwas palmitoleinowy (0,2), kwas oleinowy (55-66), kwas linolowy (17-25), kwas linolenowy (8-11), kwasy ejkozenowe (1,5-3,5), kwas arachidonowy (mniej niż 0,1) oraz kwas erukowy ( mniej niż 2,5).
Oliwa z oliwek zawiera z kwasów nasyconych: kwas mirystynowy (mniej niż 1)
kwas palmitynowy (7-16), kwas stearynowy (2-4), kwas arachidowy (0,5), z kwasów nienasyconych : : kwas palmitoleinowy (1-2), kwas oleinowy (64-85), kwas linolowy (4-15), kwas linolenowy (0-1), kwasy ejkozenowe (0,5).
Wiec naprawdę istotne różnice występują tylko w ilości zawartości kwasu oleinowego oraz linolowego, ponadto z kwasów nasyconych oliwa z oliwek zawiera nieco w
kwas palmitynowy (3-6), kwas stearynowy (1-2,5), kwas arachidowy (mniej niż 1), kwas bohenowy (mniej niż 0,5) oraz kwas lignocerynowy (mniej niż 0,2). Z kwasów tłuszczowych nienasyconych występuje: kwas palmitoleinowy (0,2), kwas oleinowy (55-66), kwas linolowy (17-25), kwas linolenowy (8-11), kwasy ejkozenowe (1,5-3,5), kwas arachidonowy (mniej niż 0,1) oraz kwas erukowy ( mniej niż 2,5).
Oliwa z oliwek zawiera z kwasów nasyconych: kwas mirystynowy (mniej niż 1)
kwas palmitynowy (7-16), kwas stearynowy (2-4), kwas arachidowy (0,5), z kwasów nienasyconych : : kwas palmitoleinowy (1-2), kwas oleinowy (64-85), kwas linolowy (4-15), kwas linolenowy (0-1), kwasy ejkozenowe (0,5).
Wiec naprawdę istotne różnice występują tylko w ilości zawartości kwasu oleinowego oraz linolowego, ponadto z kwasów nasyconych oliwa z oliwek zawiera nieco w
...
Napisał(a)
Erukowego powinno być poniżej 5% wg. ISO i poniżej 2% według polskich norm. Jednak ilości znacznie mniejsze już są szkodliwe. A skład kwasów tłuszczowych zależy od surowców użytych do produkcji oleju rzepakowego czy modyfikacji genetycznych. Akurat pod względem przydatności do przetwarzania termicznego, większe ilości kwasu oleinowego są wskazane.
Poza tym wyżej podany podział kwasów tłuszczowych do jakiego rodzaju oleju rzepakowego się odnoszą? Przykładowo wysokoerukowy olej zawiera 55% tego kwasu.
Zmieniony przez - Skalar. w dniu 2012-06-03 19:36:48
Poza tym wyżej podany podział kwasów tłuszczowych do jakiego rodzaju oleju rzepakowego się odnoszą? Przykładowo wysokoerukowy olej zawiera 55% tego kwasu.
Zmieniony przez - Skalar. w dniu 2012-06-03 19:36:48
Polecane artykuły