...
Napisał(a)
faftaqJak ktos je sobie kapsułkę czy 2 to wiele mu to nie zaszkodzi (choć też różnie może być), ale jak ktoś zalecaną dawkę przekracza wielokrotnie...
nie zaszkodzi w sensie?
chodzi o same utlanianie czy cos w zwiazku z tym?
ja sie nie mam co martwic
moja omega 3 na pewno jest dobra,trzymam w szafce,ma ciemną butle - wiec na pewno jest dobra
co do hurraoptymizmu to jesli chodzi o wysokie spozycie 03 nie wypada nie napisac o eskimosach,o ich odpornosci i dlugowiecznosci,praktycznie brak zgonow z powodu chorob serca,cholesterol
eskomosi - z tego co mi wiadomo - Eskimosi spożywają dziennie średnio prawie 1 kg morskich pokarmów co daje ponad 5gram epa/dha dziennie!
&
'Eskimosi nie są jednak jedynym przykładem, kiedy to odpowiednia dieta prowadziła do długowieczności. W podobny sposób odżywiają się bowiem Japończycy z wysypy Okinawa, którzy w zdrowiu dożywają ponad 85 lat, a co dziesiąty mieszkaniec 100 lat.
Spożywają oni pow. 4 g kwasów tłuszczowych EPA+DHA grupy omega-3 dziennie - ok 4% energii z puli tłuszczy.'
Zmieniony przez - solaros w dniu 2012-06-16 18:14:44
"Cóż jest trucizną?
Wszystko jest trucizną i nic nie jest trucizną, tylko dawka czyni, że dana substancja nie jest trucizną!".
BLOG: http://www.sfd.pl/t1033576.html
...
Napisał(a)
Solaros - nigdy nie masz gwarancji, że suplement który zażywasz nie zawiera utlenionych KT. Ale chodzi nie tylko o to, że EPA i DHA łatwo utleniają się w kapsułce, ale również o to, że podlegać mogą niepożądanej oksydacji w ustroju. Poza tym nie powinno się traktować abstrakcyjnie jednego czynnika żywieniowego w oderwaniu od innych czynników żywieniowych, środowiskowych i genetycznych.
Chociaż publikacje te nie są popularne ze wzgledu na modę na omega3, to wiedz że szerzej zakrojone badania z uwzględnieniem najnowszych technik analitycznych kwestionują magiczną moc zdrowotną tradycyjnej diety Eskimosów podkreslając, ze jest ona przeceniana:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12535749
Ponadto rozwój biologii molekularnej pozwolił odkryć, iż za mniejszym ryzykiem chorób układu krążenia u Eskimosów stać mogą uwarunkowania genetyczne, Inuici bowiem istotnie róznią się w tym aspekcie do mieszkańców cywilizacji zachodnich:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10235437
Nie podważam tutaj ochronnej roli omega 3, ale zwracam uwagę, że ich potencjał jest daleko przejaskrawiany co po cichu podsycają producenci suplementów i guru klepiący biznes na mega dawkach suplementów tacy jak Poliquin.
A co do mieszkańców Okinawy: to twierdzenie, że za ich długowiecznością czy niskim wskaźnikiem umieralności stoi wysokie spożycie omega3 wydaje się trochę nieuzasadnione. Większość badaczy zwraca uwagę na wysoką gęstość odżywczą spożywanych pokarmów,niską podaż energii oraz NISKIE SPOŻYCIE BIAŁKA, które również może mieć tutaj istotne znaczenie. Sam fakt że w diecie Okinawian są obecne omega 3 (choć nie spotkałem się z tak wysokimi wartościami które przytaczasz), nie świadczy, że obecność tych kwasów tłuszczowych odpowiada za ich stan zdrowia. Równie dobrze można byłoby napisać, że niski wskaźnik choroby X wynika z tego, ze Okinawianie jedzą pięć mniejszych zamiast jednego, dwóch czy trzech większych posiłków w ciągu dnia.
Powołując się na stan zdrowia długowiecznych populacji, czy też populacji charakteryzujących się niskim wskaźnikiem chorób ukł. krążenia warto wziąć pod uwagę aspekty takie jak stopień przetworzenia żywności jaką spożywają i obecność pełnego spektrum składników odżywczych oraz ich aktywność fizyczną oraz - uwarunkowania genetyczne.
Zmieniony przez - faftaq w dniu 2012-06-16 19:09:21
Edit: co do wpływu wysokiej podaży omega3 na ryzyko chorób układu krążenia, to tłuszcze ta bardziej niż jednonienasycone i nasycone oraz wielonienasycone omega6 zwiększają podatność LDL na utlenianie:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8911273 - jest to istotny mankament świadczący na niekorzyść wysokich dawek.
Zmieniony przez - faftaq w dniu 2012-06-16 19:16:35
Chociaż publikacje te nie są popularne ze wzgledu na modę na omega3, to wiedz że szerzej zakrojone badania z uwzględnieniem najnowszych technik analitycznych kwestionują magiczną moc zdrowotną tradycyjnej diety Eskimosów podkreslając, ze jest ona przeceniana:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12535749
Ponadto rozwój biologii molekularnej pozwolił odkryć, iż za mniejszym ryzykiem chorób układu krążenia u Eskimosów stać mogą uwarunkowania genetyczne, Inuici bowiem istotnie róznią się w tym aspekcie do mieszkańców cywilizacji zachodnich:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10235437
Nie podważam tutaj ochronnej roli omega 3, ale zwracam uwagę, że ich potencjał jest daleko przejaskrawiany co po cichu podsycają producenci suplementów i guru klepiący biznes na mega dawkach suplementów tacy jak Poliquin.
A co do mieszkańców Okinawy: to twierdzenie, że za ich długowiecznością czy niskim wskaźnikiem umieralności stoi wysokie spożycie omega3 wydaje się trochę nieuzasadnione. Większość badaczy zwraca uwagę na wysoką gęstość odżywczą spożywanych pokarmów,niską podaż energii oraz NISKIE SPOŻYCIE BIAŁKA, które również może mieć tutaj istotne znaczenie. Sam fakt że w diecie Okinawian są obecne omega 3 (choć nie spotkałem się z tak wysokimi wartościami które przytaczasz), nie świadczy, że obecność tych kwasów tłuszczowych odpowiada za ich stan zdrowia. Równie dobrze można byłoby napisać, że niski wskaźnik choroby X wynika z tego, ze Okinawianie jedzą pięć mniejszych zamiast jednego, dwóch czy trzech większych posiłków w ciągu dnia.
Powołując się na stan zdrowia długowiecznych populacji, czy też populacji charakteryzujących się niskim wskaźnikiem chorób ukł. krążenia warto wziąć pod uwagę aspekty takie jak stopień przetworzenia żywności jaką spożywają i obecność pełnego spektrum składników odżywczych oraz ich aktywność fizyczną oraz - uwarunkowania genetyczne.
Zmieniony przez - faftaq w dniu 2012-06-16 19:09:21
Edit: co do wpływu wysokiej podaży omega3 na ryzyko chorób układu krążenia, to tłuszcze ta bardziej niż jednonienasycone i nasycone oraz wielonienasycone omega6 zwiększają podatność LDL na utlenianie:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8911273 - jest to istotny mankament świadczący na niekorzyść wysokich dawek.
Zmieniony przez - faftaq w dniu 2012-06-16 19:16:35
...
Napisał(a)
wiem ze zadnego suplemnetu przeceniac nie mozna,tez nigdy nie bede pisal jak guru ze nalezy jesc 20g epa dzien w dzien
ale wiem po sobie,wiem po kilku osobach (polakach) ktorzy znaja sie na rzeczy,maja wiedze,choc w sumie nic wielkiego w tym sporcie nie osiagneli (bo sa naturalami!) ze o3 dziala
nie da 5kg miecha w tydzien jak pisza guru - czy na 100% nie da nam 10lat wiecej zycia,czy na pewno uchroni nas przed zawalem - ale to (imo) jest pewne ze pomaga nam utrzymac niski poziom %bf,pomaga zrzucac fat,pomaga w problemach z insuliną
tez nie jest jedynym czynnikiem ktory ma na to wplyw,ale wplyw ma
Zmieniony przez - solaros w dniu 2012-06-17 14:05:21
"Cóż jest trucizną?
Wszystko jest trucizną i nic nie jest trucizną, tylko dawka czyni, że dana substancja nie jest trucizną!".
BLOG: http://www.sfd.pl/t1033576.html
...
Napisał(a)
Oczywiście, że o3 są ważnym elementem diety i należy dbać o odpowiednią ich podaż, tylko że nie koniecznie muszą to być duże dawki EPA i DHA w postaci suplementów. Zdecydowanie lepsza opcją jest zrównoważenie stosunku o3 i o6 w diecie, przez ograniczenie spożycia tych drugich oraz uwzględnienie pokarmów zasobnych w te pierwsze (ryby i owoce morza, olej lniany / orzechy włoskie, jaja wzbogacone w o3). Korzystny potencjał o3 wynika m.in. z faktu iż ich pochodne "konkurują" w niektórych szlakach metabolicznych z pochodnymi o6. Jednak zarówno o3 jak i o6 podane są na utlenianie, dlatego warto całkowitą ilość PUFA trzymać na relatywnie niskim poziomie, zamiast niepotrzebnie ją zawyżać wysokimi dawkami EPA i DHA z suplementów.
...
Napisał(a)
"Cóż jest trucizną?
Wszystko jest trucizną i nic nie jest trucizną, tylko dawka czyni, że dana substancja nie jest trucizną!".
BLOG: http://www.sfd.pl/t1033576.html
Polecane artykuły