PIERŚ + RYŻ , „CYC” + RYŻ , ryż + kurak , „padlina + ziarno” , RYŻ + „CYC” , ….............. , ryż + pierś …................ i tak do obrzydzenia................
A już całkiem „rozwalające” są porady typu :
cyt. … zapodajesz stary przed treningiem ryż z cycem i po treningu POWTARZASZ ….…..., przygotuj sobie za jednym zamachem żarcie na cały tydzień i podziel na xxx* porcji …........ koniec cyt.
* tu należy wpisać liczbę treningów w ciągu tygodnia i przemnożyć przez 2 ( przed i po treningu)
No ludzie …... czy my nie mamy innych możliwości ? Czemu skazujemy się dobrowolnie miesiącami albo latami na taką MONOTONIĘ ? Nie mamy wiedzy ? czy może brakuje nam FANTAZJI …..... Jest przecież dużo możliwości skomponowania posiłków okołotreningowych , które nie będą gorsze jakościowo od ryżu z piersią kurczaka , a z pewnością będą smaczną alternatywą.
Być może temat powinien znaleźć się w innym dziale (np. odżywianie lub dieta) ale myślę , że tutaj w dziale +35 będzie on bardziej wyeksponowany i przez to jego przekaz będzie skuteczniejszy.
Przecież to my , osoby +35 , dbamy o dobór i przygotowywanie posiłków dla naszych rodzin i dla nas samych i od nas zależy jakie nawyki żywieniowe zostaną utrwalone wśród naszych bliskich.
Proponuję zatem , aby w niniejszym temacie spróbować pokazać , że nie tylko „cyc z ryżem” ... , że są również ALTERNATYWNE pełnowartościowe POSIŁKI OKOŁOTRENINGOWE .
Fajnie byłoby zamieścić info o przedstawianym posiłku , napisać czy jest to posiłek przed czy potreningowy , czy stosowany jest przy redukcji , robieniu masy lub siły. Dobrze byłoby podać też choćby przybliżoną gramaturę składników i kaloryczność potrawy. Wskazane byłoby ( ale niekonieczne) zamieścić zdjęcie gotowej potrawy i napisać jaki jest wg. siebie jej największy atut (np. łatwy do przygotowania , niedrogi , ma np. jakąś specjalną zaletę ...itp)
Wiem że fantazja w narodzie jest spora i za chwilę będzie tu już tak dużo świetnych propozycji , że ryż z „cycem” odejdzie nieco w cień - spożywać będziemy go z przyjemnością raz na jakiś czas , a nie tak jak obecnie - codziennie po dwa razy.....…..
Na dobry początek mój faworyt :
Makaron pełnoziarnisty z chudym białym serem + do smaku Jogobella Light 150gr
posiłek zarówno przed jak i potreningowy ,
najlepiej w dni treningu siłowego
podczas redukcji masy ; proporcje składników : ser/makaron : 2/1 ; 125gr/60gr ; 400kcal ; B/T/W - 37/2/55
podczas robienia masy ; proporcje składników : ser/makaron : 1,25/1 ; 125gr/100gr ; 540kcal ; B/T/W – 43/2,5/80
największy ATUT : smakowo – posiłek o wielu twarzach... Nie znudzi się. Smak potrawy ustalamy poprzez dobór smaku jogurtu ( a jest tych smaków chyba ze 12 ).
POLECAM
i jeszcze dodam .... najlepiej spożywa się go ŁYCHĄ ... po swojsku
Zmieniony przez - archibald 68 w dniu 2012-06-20 19:16:13
>> cokolwiek czynisz czyń roztropnie i patrz na koniec << -Owidiusz-
Jak masz chwilę czasu to przeczytaj:
http://www.sfd.pl/Archibald_68]czy_da_się_w_wieku_40+_powalczyć_o_wysportowaną_sylwetkę__[[_tygodnik-t853519.html