SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Ostra jajecznica z tuńczykiem i dodatkami [100g białka, LC, zdjęcia]

temat działu:

Kuchnia SFD

słowa kluczowe: , , , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 7738

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 18 Napisanych postów 1358 Wiek 31 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 12413
Bry :)
Może komuś się spodoba taki przepis na bardzo pikantną jajecznicę o świetnych wartościach odżywczych. Co będzie potrzebne?

[100g] 1 duża cebula
[75g] szynka/polędwica
[135g] tuńczyk z puszki
[20g] olej/oliwka (lub wylejemy z puszki tuńczyka, jeśli jest w oleju)
[100g] twaróg
[112g] 2 całe jajka
[105g] 3 białka jaj
+ składniki dodatkowe: wasabi, czosnek mielony, mielona ostra papryka, kopuluj afroamerykaninie

Wartości:
Waga: 652g
Białko: 100,7g
Tłuszcz: 40g
Węgle: 11,5g
Błonnik: 1,8g
Energia: 802 kcal



No to lecimy:

1. Na patelnię wlewamy olej, grzejemy
2. Cebulę kroimy w kostkę, wrzucamy na patelnię
3. Mięsko (użyłem takiego http://i.imgur.com/zXI6D.jpg ) kroimy w kostkę, dorzucamy do cebuli - http://i.imgur.com/g1tXT.jpg - Niech się smażą na małym ogniu, zajmujemy się resztą. Czasem można zamieszać żeby się nie opalało bardzo od spodu.
4. Wbijamy do szklanki jajca według upodobań, może być więcej, może być bez żółtek, czy z większą ich ilością - http://i.imgur.com/WrAPT.jpg
5. Dorzucamy na patelnię tuńczyka - http://i.imgur.com/qg4tf.jpg
6. Wrzucamy łychę lub dwie wasabi - http://i.imgur.com/xtq8x.jpg - oczywiście po tym oblizujemy łyżkę
7. Po wymieszaniu wlewamy jajca - http://i.imgur.com/ESWBs.jpg - po czym można dorzucić czosnku i pieprzu
8. Jak jajca się trochę utwardzą dorzucamy twaróg - http://i.imgur.com/FXtlH.jpg :)
9. Całość mieszamy jeszcze przez chwilę - http://i.imgur.com/p0e42.jpg
10. Gotowe :) http://i.imgur.com/Cq2Si.jpg (nie jem tego nożem ) - można przegryźć bułą i popić jakimś ciekawym płynem. Smakuje też jak najbardziej z keczupem. Po nałożeniu można dosypać (a nawet trzeba) podobnego specjału: http://i.imgur.com/XXbEt.jpg )

Kilka uwag:
- Manewrując dodawaniem przypraw można uzyskać większą lub mniejszą odczuwalną "pikantność" - im później dodamy przyprawy, tym ostrzejszy smak będzie. Hardkorowo możemy dodać wszystkie 4 dopiero po nałożeniu
- Śmiało można nie dodawać kilku składników (twarogu, mięska, przypraw), jajka i tuńczyk uznaję jednak za bazę.
- Przy takiej ilości białka (jeszcze jak się popije szejkiem białkowym) może wystąpić spory efekt termogeniczny, do tego ten posiłek trochę zapcha, jak ktoś masę robi to ostrożnie z tym, bo po 3 godzinach niekoniecznie będzie się chciało jeść)


SMACZNEGO :)







Zmieniony przez - FanC w dniu 2012-06-24 23:20:08

My nie używamy maszyn, my je tworzymy...

Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 7 Napisanych postów 798 Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 4213
genialny pomysl :) jutro na pewno zrobie ;) tutaj bym tylko troche innaczej przygotowal posilek //pare rzeczy poddusil,odparowal,podsmarzyl i bylo by perfect ;D tam na zdjeciu widac troche ta jajeczniczke w "zupce" na bata pyszne i od kopa bym zjadl ale zwykle lubie pozbyc sie czegos takiego i zrobic cos przynajmniej na lekko wilgotne :)

Pewnosc siebie to najwieksza broń

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 18 Napisanych postów 1358 Wiek 31 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 12413
Można kombinować do woli, moja wersja to typowa chłopska "piętnastominutówka".
Ta "zupka" jakoś wyjątkowo, zwykle tego nie ma, a ma to związek chyba z puszczaniem "soku" z powodu ostrych przypraw. W każdym razie jak jadłem to to wsiąkło jakoś

Zmieniony przez - FanC w dniu 2012-06-24 23:40:46

My nie używamy maszyn, my je tworzymy...

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 2678 Napisanych postów 9011 Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 221388
Fajny przepis

Zmieniony przez - bane158 w dniu 2012-06-25 01:26:53
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Omlet ze szpinakiem, serem i pieczarkami

Następny temat

Ser topiony z twarogu

WHEY premium