SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Delikatny gulasz z indyka - bardzo proste danie.

temat działu:

Kuchnia SFD

słowa kluczowe: , , , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 8031

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 1271 Wiek 41 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 12119
Podzielę się z wami moim przepisem na indyka. Wychodzą 4 porcje po 200 gram mięsa każda.
Stopień trudności: łatwe
Czas wykonania: 75 minut (w tym 60 minut duszenia bez naszego udziału).

Potrzebne będą:
- mięso z uda indyka bez skóry (u mnie 800 gram)
- pieczarki (u mnie 300 gram)
- cebula (1 duża)
- papryka (1 średnia)
- ziele angielskie (4-5), liść laurowy (2-3), sól, pieprz i co kto lubi
- smalec/olej do smażenia lub patelnia teflonowa i bez tłuszczu jak ktoś woli. Ja robię bez tłuszczu i na talerzu dodaję kawałek masła.
- patelnia lub rondel z pokrywką.

Wykonanie:
- mięso kroimy w kawałki, mniej więcej równej wielkości, rzucamy na nagrzaną patelnię (lub na nagrzany tłuszcz) i obsmażamy w miarę możliwości z każdej strony
- gdy mięso jest obsmażone wrzucamy do niego pokrojone na ćwiartki pieczarki, grubo skrojona cebulę, grubo pokrojona paprykę, liść laurowy, ziele angielskie, sól, 150 ml wody,
- mieszamy, przykrywamy pokrywką i odstawiamy na maleńki płomień na 1 godzinę - w tym czasie nie mieszamy. Jeśli woda odparuje to znaczy, że płomień jest za duży, dolewamy, zmniejszamy płomień,
- doprawiamy do smaku pieprzem (zawsze na końcu bo lepiej smakuje).

warzywa + podsmażone mięso = gulasz


Wartości odżywcze dania:



Uwagi:
- można trzymać w lodówce kilka dni i odgrzewać wg potrzeby,
- można dusić w naczyniu żaroodpornym w piekarniku,
- w czasie duszenia mamy czas na ugotowanie dodatków typu kasza, fasola, groch, ciecierzyca czy co kto lubi,
- idealnie smakuje na ostro, tj. duszone z dodatkiem ostrej papryki, podane z pure z czerwonej fasoli, taki meksyk ;)
- super do kaszy gryczanej + ogórek kiszony :)
- można dać do duszenia kilka ząbków czosnku w całości,
- warzywa i inne dodatki można wg uznania zmieniać,
- im więcej cebuli damy tym bardziej słodki smak będzie miał gulasz,
- jeśli smażymy mięso bez tłuszczu, warto dać już na talerzu plasterek masła.


Smacznego

Nie gardź sobą, że bitwę przegrałeś. Trzeba pewnej siły, by się zapędzić tam, gdzie się bitwy przegrywa.

http://www.sfd.pl/Pierwsza_redukcyjna_po_50:50..._dukanie...mm..._i_innych_eksperymentach-t865808.html 

Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 386 Wiek 29 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 9105
Fajnie wygląda i napewno dobrze smakuje:)
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 1271 Wiek 41 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 12119
wieczorem dodam fotkę z propozycją podania bo w garnku to wszystko mało apetyczne :P

Nie gardź sobą, że bitwę przegrałeś. Trzeba pewnej siły, by się zapędzić tam, gdzie się bitwy przegrywa.

http://www.sfd.pl/Pierwsza_redukcyjna_po_50:50..._dukanie...mm..._i_innych_eksperymentach-t865808.html 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 23 Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 340
Ladnie wyglada ale moim zdaniem kura jest smaczniejsza
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 1271 Wiek 41 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 12119
Osobiście wolę indyka bo ma bardziej mięsny smak. Z kurzego uda też zrobisz bez problemu, nawet proporcje BTW się nie zmienią właściwie wcale. Jak bym miała dostęp do wiejskich kur to pewnie bym z kur robiła

Nie gardź sobą, że bitwę przegrałeś. Trzeba pewnej siły, by się zapędzić tam, gdzie się bitwy przegrywa.

http://www.sfd.pl/Pierwsza_redukcyjna_po_50:50..._dukanie...mm..._i_innych_eksperymentach-t865808.html 

Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Ser topiony z twarogu

Następny temat

Domowa wędlina z piersi kurczaka

WHEY premium