SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Zapiekane cukinie - LC

temat działu:

Kuchnia SFD

słowa kluczowe: ,

Ilość wyświetleń tematu: 4469

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 143 Wiek 2 lata Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 2073
Hej
Kolejny przepis. Bardzo lubię zapiekanki warzywno-mięsne i dlatego chciałbym podzielić się z Wami moim przepisem. Nie jest to przepis ścisły, ile i czego kto chce to tyle da. To bardzo elastyczny przepis. Ogólnie główne składniki to: cukinia, mięso, cebula, pieczarki, pomidory, ser żółty. Inne opcje podam w dalszych postach - chodzi o zmiany w przepisie na farsz. Teraz danie, jakie spożywam w trakcie diety LC.
Składniki
- cukinia (1, 2, 3 - ile zjecie )
- mięso mielone - około 500 g na średnią cukinię
- 2 cebule na 1 średnią cukinię
- pomidor 2 - 3 sztuki na połowę cukini
- pieczarki - 300 - 400 g na połowę cukini
Cukinie
Przekroić na pół wzdłuż, wydrążyć miąższ, nasolić i odstawić na godzinę. Po godzinie wylać sok - połówki mamy gotowe do nadziewania.
Pieczarki
Dusimy w garnki około 300 g pieczarek przyprawionych pieprzem i solą - będzie to drugi składnik Farszu 1
Pomidory
Zalewamy wrzątkiem pomidory, ściągamy skórkę (po sparzeniu schodzi bardzo łatwo). Pomidory bez skórki dusimy w garnku do uzyskania sosu - składnik Farsz 2.

Farsz - baza
Na 1 cukinię:
500 g mięsa dusimy, po podduszeniu dorzucamy cebulę posiekaną (teraz można dodać w innych opcjach: starta marchew, gotowany ryż, inne warzywa). Podduszone mięso z cebulą przyprawiamy (sól, pieprz) i dzielimy na pół.
Farsz opcja 1
Do połowy mięsa dodajemy około 300 g uduszonych wcześniej pieczarek - mieszamy i mamy gotowy Farsz 1
Farsz opcja 2
Do drugiej połowy mięsa dodajemy sosu pomidorowy oraz 2-3 ząbki roztartego czosnku. Mieszamy, przyprawiamy i mammy Farsz 2.
Zapiekanki
Wydrążone, nasolone połówki cukiń nadziewamy farszami, posypujemy serem żółtym (sosem beszamelowym w wersji light) układamy na posmarowanej olejek blasze i zapiekamy w temperaturze 130 stopni około pół godziny - czas zależy od wielkości zapiekanek.
Nie podaję wartości odżywczych bo te zależą od użytych składników oraz ich ilości – jak pisałem jest to elastyczny przepis.
Poniżej kila fotek.
Smacznego!!!



















Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 143 Wiek 2 lata Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 2073
foto c.d.





...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 143 Wiek 2 lata Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 2073
I gotowe danko.
đ= =

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Koniu151 Moderator
Ekspert
Szacuny 3035 Napisanych postów 51765 Wiek 34 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 349848
było w papryce, pieczarkach i pewnie jeszcze w 10 różnych warzywach, no ale ch** tam, niech będzie.

TRENER PERSONALNY/(PSYCHO)DIETETYK ONLINE. POMOC W UKŁADANIU DIET I TRENINGOW ONLINE.
KONTAKT: [email protected]

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 143 Wiek 2 lata Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 2073
Zgadza się, ale akurat robiłem. No dobra już nie będę zaj.bywał. Można jeszcze pomidorach i cebuli
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 2678 Napisanych postów 9011 Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 221378
fajny przepis
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 2 Napisanych postów 200 Wiek 35 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 5230
Zjedzone. Super jedzenie, zrobiłem 4 małe cukinie, na jutro do pracy zostało :):)
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 23 Wiek 35 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 333
dzisiaj testuje :)
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 238 Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 11300
Kupuje cukinie i biore sie za gotowanie;)
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 112 Wiek 33 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 1067
A co robisz z wydrążonym miąższem?
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Naleśnik proteinowy

Następny temat

Zapiekanka rodzinna

WHEY premium