Witaj, przygotowaliśmy kilka tematów które mogą Cię zainteresować:
PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!
Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.
Sprawdź...
Napisał(a)
Skład mleka koziego nie różni się znacząco od składu mleka krowiego. Oba rodzaje mleka zawierają około 13% suchej masy.
Laktoza jest jednym z najważniejszych węglowodanów znajdujących się w mleku. Jest dwucukrem składającym się z glukozy i galaktozy.
Zawartość laktozy w kozim mleku wynosi w przybliżeniu 10% mniej niż w mleku krowim. Struktura chemiczna jest jednakowa w obu rodzajach mleka.
W skład mleka koziego wchodzą również tłuszcze, białka i substancje mineralne. Wartość kaloryczna 100 ml mleka wynosi około 280 kJ (67 kcal).
Skład koziego mleka w dużym stopniu zależy od rodzaju hodowli i pory roku. W lecie udój jest znacznie wyższy, a zawartość tłuszczu i białka są niskie. W zimie, natomiast udój jest niski, ale mleko zawiera większe ilości tłuszczu i białka.
Różnice w składzie mleka koziego i krowiego mają wpływ na ich wygląd i cechy fizyczne. Przykładowo: kozie mleko wykazuje niższą ciepłoodporność niż mleko krowie.
http://nutritiondata.self.com/facts/dairy-and-egg-products/82/2
http://nutritiondata.self.com/facts/dairy-and-egg-products/94/2
Laktoza jest jednym z najważniejszych węglowodanów znajdujących się w mleku. Jest dwucukrem składającym się z glukozy i galaktozy.
Zawartość laktozy w kozim mleku wynosi w przybliżeniu 10% mniej niż w mleku krowim. Struktura chemiczna jest jednakowa w obu rodzajach mleka.
W skład mleka koziego wchodzą również tłuszcze, białka i substancje mineralne. Wartość kaloryczna 100 ml mleka wynosi około 280 kJ (67 kcal).
Skład koziego mleka w dużym stopniu zależy od rodzaju hodowli i pory roku. W lecie udój jest znacznie wyższy, a zawartość tłuszczu i białka są niskie. W zimie, natomiast udój jest niski, ale mleko zawiera większe ilości tłuszczu i białka.
Różnice w składzie mleka koziego i krowiego mają wpływ na ich wygląd i cechy fizyczne. Przykładowo: kozie mleko wykazuje niższą ciepłoodporność niż mleko krowie.
http://nutritiondata.self.com/facts/dairy-and-egg-products/82/2
http://nutritiondata.self.com/facts/dairy-and-egg-products/94/2
Gdyby ilość pieniędzy, jakie posiadamy, zależała od tego, jak traktujemy innych ludzi, bylibyśmy milionerami.
Polecane artykuły