- 1 kg piersi z kurczaka (u mnie schab)
- 6 jajek
- po pęczku koperku, natki pietruszki i szczypiorku
- 1 główka czosnku
- sól
- pieprz ziołowy
- oregano
- majeranek
- zioła prowansalskie
- 250g jogurtu naturalnego
- 1 ogórek kiszony
Sposób przygotowania:
1. 5 jajek ugotować na twardo. Połowę czosnku przecisnąć przez praskę, połączyć z mięsem i zmielić w maszynce. Dodać jedno surowe jajko, sól i pieprz ziołowy. Wymieszać na jednolitą masę i podzielić na dwie części.
2. Jedną część mięsa włożyć do foremki i ułożyć na niej obrane wcześniej ugotowane jajka. Przykryć je drugą częścią mięsa i uformować pieczeń. Piec ją w temp. 180st C przez ok 60 min.
3. Przygotować sos: jogurt wymieszać z resztą czosnku przeciśnietą przez praskę. Dodać pokrojony w kostkę ogórek oraz posiekaną natkę, szczypiorek i koperek. Przyprawić majerankiem, oregano, solą i pieprzem ziołowym. Podawać razem z sosem (lub bez jak kto woli)
Całość u mnie podzielona na 4 porcje:
1 porcja (nie wliczając sosu i biorąc pod ugagę że zastosowałem schab zamiast piersi z kurczaka):
kcal 417
białko 63
tłuszcz 17
wegle 0
Jakość fotki nie poraża, gdyż była robiona moim telefonem w ciemnym pomieszczeniu, ale to co najważniejsze widać w miarę dobrze
Zmieniony przez - REVEN-33 w dniu 2012-07-22 12:38:01