SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Kurczak z mozarellą i pomidorem [LC]

temat działu:

Kuchnia SFD

słowa kluczowe: , ,

Ilość wyświetleń tematu: 6170

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 11 Napisanych postów 693 Wiek 31 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 7218
Witam, witam :D nudziło mi się, więc uznałem że trzeba przyrządzić kurczaka trochę inaczej niż zwykle ;] także zabrałem się za zrobienie go, a że wiedziałem że będzie pycha, to mam fotorelacje :)

Przepis:

Składniki:
- 400g filetu z kurczaka (2 filety u mnie)
- 1 duży pomidor (albo 2 małe)
- "kulka" mozarelli - 125g
- sos chili z czosnkiem (może być inny ale ja lubię pikantniej
- przyprawy : pieprz, pieprz cayenne, szczypta soli (na pomidorka ^^), ostra papryka
- jakiś tłuszcz : masło/smalec/olej

Sposób przygotowania:
1. Filety z jednej strony przyprawiamy - wedle uznania
2. Z drugiej strony smarujemy pędzelkiem/łyżką sosem po całości
3. Smażymy kurczaka z obu stron żeby się zrobił (ja użyłem tłuszczu bo mi teflon już schodzi z patelni ^^)
4. Po usmażeniu nakrajamy fileta wzdłuż (jak kiełbaskę na grilla), następnie wkładamy w "kieszonki" plastry mozarelli na zmianę z plastrami pomidora.
5. Wkładamy do żaroodpornego naczynia (wcześniej lekko posmarownego tłuszczem - będzie go tyle co nic i po rozpuszczeniu wszystko i tak prawie zostanie w naczyniu, więc nie ma się co martwić dodatkowymi tłuszczami)
6. Wsadzamy do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni, na 10-15minut (tak żeby mozarella się roztopiła)
7. Wyciągamy i ŻREMY szybko, żeby rodzinka/lokatorzy się wcześniej do tego nie zabrali.


Wartość odżywcza:

Białko - 107g
Tłuszcz - 37g (użyłem pełnotłustej mozarelli, można wersję Light jak ktoś uważa na tłuszcze, a w dodatku smażyłem na tłuszczu)
Węglowodany - znikome ilości - tyle co pomidor + trochę sosu.


Jak ktoś chce z tego zrobić High/Medium Carb, to może podać razem z pieczonymi słodkimi/zwykłymi ziemniaczkami - chyba najlepszy wybór do tej potrawy ;] no i oczywiście brokuły zalane jogurtem naturalnym też super się skomponują.

A tutaj zdjęcia:

Uciąłem kawałek kurczaka bo odstawał stąd tam te "drobinki" ^^


1
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 2 Napisanych postów 287 Wiek 30 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 3588
cos jak kotlet devolay ale na szybko, robiłem podobne tylko ze ser bez naciec poprostu kładłem na przygotowane mieso i 2 minuty do mikrofali
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 11 Napisanych postów 693 Wiek 31 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 7218
Mi tam zawsze z mikrofali gorzej smakuje szama niż z piekarnika :) a tak to fajniej wygląda ^^ i w środku masz ser, ale nie pieprząc się z ubijaniem go a potem obtaczaniem ;] tak jak napisałem w pkt.7, ja zjadłem 1, a drugiego mi opieprzyła rodzinka ^^
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11148 Napisanych postów 51563 Wiek 30 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
A napisz mi, ile tego kuraka smażyłes ? :) CHyba w sobote sobie takie coś przyrządze :D
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 11 Napisanych postów 693 Wiek 31 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 7218
Wiesz co, najpierw smażyłem go po 3 minuty z każdej strony, ale potem jak go "nakrajałem" to w środku jeszcze trochę surowy był, także albo warto bo na mniejszym ogniu dłużej podsmażyć, albo poddusić, albo wcześniej zrobić kieszonki ;]

Dlatego wolę smażyć wołowinę, 5minut i jest gotowa, soczysta, pół-krwista ;]

Zmieniony przez - MuckyMuck w dniu 2012-08-02 20:53:41
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11148 Napisanych postów 51563 Wiek 30 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
zaj**iste! SOG!
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 112 Wiek 33 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 1067
Ja zrobiłem z brokułami, polecam
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 112 Wiek 33 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 1067
Sog poleciał :)
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 18 Napisanych postów 2032 Wiek 33 lat Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 15756
Fajny przepis - przez tydzień coś podobnego robiłem, poprzekładałem kawałki piersi z dużymi plastrami cebuli, dookoła położyłem ze 150g pieczarek jako dodatek, mozarellę położyłem pod koniec żeby się ładnie rozpuściła i jest mega :)
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Piersi kurczaka nadziewane szpinakiem

Następny temat

Murzynek Bambo

WHEY premium