Przepis:
Składniki:
- 400g filetu z kurczaka (2 filety u mnie)
- 1 duży pomidor (albo 2 małe)
- "kulka" mozarelli - 125g
- sos chili z czosnkiem (może być inny ale ja lubię pikantniej
- przyprawy : pieprz, pieprz cayenne, szczypta soli (na pomidorka ^^), ostra papryka
- jakiś tłuszcz : masło/smalec/olej
Sposób przygotowania:
1. Filety z jednej strony przyprawiamy - wedle uznania
2. Z drugiej strony smarujemy pędzelkiem/łyżką sosem po całości
3. Smażymy kurczaka z obu stron żeby się zrobił (ja użyłem tłuszczu bo mi teflon już schodzi z patelni ^^)
4. Po usmażeniu nakrajamy fileta wzdłuż (jak kiełbaskę na grilla), następnie wkładamy w "kieszonki" plastry mozarelli na zmianę z plastrami pomidora.
5. Wkładamy do żaroodpornego naczynia (wcześniej lekko posmarownego tłuszczem - będzie go tyle co nic i po rozpuszczeniu wszystko i tak prawie zostanie w naczyniu, więc nie ma się co martwić dodatkowymi tłuszczami)
6. Wsadzamy do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni, na 10-15minut (tak żeby mozarella się roztopiła)
7. Wyciągamy i ŻREMY szybko, żeby rodzinka/lokatorzy się wcześniej do tego nie zabrali.
Wartość odżywcza:
Białko - 107g
Tłuszcz - 37g (użyłem pełnotłustej mozarelli, można wersję Light jak ktoś uważa na tłuszcze, a w dodatku smażyłem na tłuszczu)
Węglowodany - znikome ilości - tyle co pomidor + trochę sosu.
Jak ktoś chce z tego zrobić High/Medium Carb, to może podać razem z pieczonymi słodkimi/zwykłymi ziemniaczkami - chyba najlepszy wybór do tej potrawy ;] no i oczywiście brokuły zalane jogurtem naturalnym też super się skomponują.
A tutaj zdjęcia:
Uciąłem kawałek kurczaka bo odstawał stąd tam te "drobinki" ^^