Szacuny
80
Napisanych postów
9947
Na forum
15 lat
Przeczytanych tematów
52544
To,że zawierą kwas benzoesowy nie znaczy,że są zakwaszające-cytryna zawiera kwas cytrynowy,a i tak jest zasadotwórcza-dopiero kiedy policzysz PRAL tych produktów dowiesz się,jaki mają potencjał
Obawiam się, że koleżanka ma racje.
Z tą różnicą, że kwas cytrynowy jest kwasem łatwo utlenianym w organizmie. Natomiast kwas benzoesowy nie.
Stąd borówki, czy żurawina, mimo, iż odczyn mają zasadowy, działają zakwaszająco na organizm.
Poszukuję książki "Na początku był głód" M. Konarzewskiego, gdyby ktoś miał egzeplarz na sprzedaż - proszę o kontakt mailowy ;)
Szacuny
0
Napisanych postów
40
Wiek
43 lat
Na forum
16 lat
Przeczytanych tematów
5158
Zgadza sie, jest wiele kwasow w roznych owocach ktore sa zasadotworcze pomimo kwasnego smaku, ale ten w zorawinie i borowce jest akurat jest zakwaszajacy dla organizmu ludzkiego, nie jest spalany, sprzega sie we watrobie i wydalany jest z moczem jako kwas hipurowy. Kwas ten ma faktycznie odczyn zasadowy lecz dziala zakwaszajaco na organizm ludzki