SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Makaron durum gotowany na parze

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 20370

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 71 Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 1685
Ostatnio zadobyłem parowar Zelmera no co tu ukrywać, strzał w dziesiątkę, w moim domu nadszedł szał parowania. Próbował ktoś parzyć makaron? Byłoby mi to na rękę, bo mógłbym wrzucić to na jeden wkład i poszłoby wszystko za jednym zamachem.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
domer ODŻYWIANIE Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 6265 Napisanych postów 76018 Wiek 39 lat Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 754780
Węglowodany w diecie zbilansowanej są podstawowym źródłem energii. Ilość ich uzależniona jest od ogólnej ilości kalorii, jaką wyliczyliśmy w swoim zapotrzebowaniu. Wiele osób zapomina o tym, jak istotne jest urozmaicenie źródeł składników odżywczych, ograniczając się do ryżu, płatków i pieczywa pełnoziarnistego. Warto jednak pamiętać o tym, że do wyboru mamy wiele innych cennych źródeł tego składnika odżywczego, np.:

- kasza (gryczana, jęczmienna, jaglana, orkiszowa, kuskus, bulgur),
- ryż (parboiled, brązowy, dziki, czarny, czerwony, basmati, jaśminowy),
- ziemniaki,
- bataty,
- amarantus,
- makaron (durum, żytni, razowy),
- płatki zbożowe (owsiane, jęczmienne, pszenne, jaglane, gryczane, ryżowe, orkiszowe),
- pieczywo (pełnoziarniste, pumpernikiel, żytnie, razowe),
- topinambur.

Jak widać, wybór jest duży i zdecydowanie warto urozmaicać. Więcej na ten temat poczytać można tutaj: http://potreningu.pl/articles/914/dlaczego-dieta-powinna-byc-urozmaicona.

Jednym z wymienionych źródeł węglowodanów są makarony. Jest to produkt bardziej przetworzony niż kasze, ryże, czy ziemniaki, ale jak najbardziej może być elementem zdrowej diety. Gotowanie makaronu uzależnione jest od jego kształtu oraz tego, z jakiej mąki jest wytworzony. Makaron razowy, żytni, czy pełnoziarnisty wymaga więcej czasu na ugotowanie. Z kolei durum trochę mniej. W przypadku makaronu spaghetti, łazanek, czy małych rurek czas ten zdecydowanie się skraca. Jak najbardziej można ugotować makaron w parowarze. Prawdopodobnie jednak będzie to wymagało więcej czasu. Niezbędne również będzie odpowiednie zwilżenie makaronu. Niestety suchego nie ugotujemy. Warto spróbować samemu. Człowiek uczy się na błędach i z nich zawsze wyciągamy najwięcej.



Moderator działu Odżywianie

Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 2 Napisanych postów 274 Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 5307
Sproboj nic sie nie stanie o.O
1

Szaleństwem jest robienie w kółko tej samej rzeczy i oczekiwanie różnych rezultatów.

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Koniu151 Moderator
Ekspert
Szacuny 3035 Napisanych postów 51766 Wiek 34 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 349858
ale jak nie wyjdzie 1-2zł w dupę...

TRENER PERSONALNY/(PSYCHO)DIETETYK ONLINE. POMOC W UKŁADANIU DIET I TRENINGOW ONLINE.
KONTAKT: [email protected]

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 71 Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 1685
Hehe, nie o to chodzi panowie, po prostu na razie nie mam makaronu na stanie, potem zajadę kupie

Spróbowałem, parowałem skurczybyka prawie 35 min i nic z tego nie wyszło. Mission failed.

Zmieniony przez - Heroz w dniu 2012-08-09 15:40:15
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 11 Napisanych postów 235 Wiek 73 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 4481
Heroz
Hehe, nie o to chodzi panowie, po prostu na razie nie mam makaronu na stanie, potem zajadę kupie

Spróbowałem, parowałem skurczybyka prawie 35 min i nic z tego nie wyszło. Mission failed.

Zmieniony przez - Heroz w dniu 2012-08-09 15:40:15

W ogóle nie zmiękł?
3
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 13 Napisanych postów 2343 Wiek 35 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 348761
Jak gotowałem ryż w parowarze, to miał taką specjalną miskę i trzeba go było zalać wodą i tak, a gotował się z 40 minut, więc równie dobrze można go by ugotować normalnie.

Zmieniony przez - TomekZ88 w dniu 2012-08-10 10:59:20
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 11 Napisanych postów 235 Wiek 73 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 4481
No na pewno krócej :) więc nie ma sensu :)
1
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 71 Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 1685
Mam tą miskę do ryżu, jednak chyba oleję to, bo tak czy siak 40 min w plecy, na wodzie zrobię to o wiele szybciej. Takie coś będzie miało sens, gdybym wstawiał jakieś inne produkty na tą parę, co wymagają takiego samego (długiego) czasu gotowania.

Makaron wczoraj wsypałem normalnie, na sucho, bez wody.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 18 Napisanych postów 2479 Wiek 34 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 36531
Ja robię makaron w parowarze w tym pojemniku - 25min i mam gotowe.

Tak na sucho to opcji nie ma raczej. Co do czasu to makaron się szybciej robi niż ryż tam, zależy jeszcze jaki, niektórym i 20min starczy, więc niekoniecznie szybciej w wodzie.



Zmieniony przez - davidnth w dniu 2012-08-10 16:55:49

' Nie jesteśmy aniołami '

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 71 Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 1685
Jak gotuję w małym garnku to 5 min potrzebuję na zagotowanie wody i 8-9 minut gotuję makaron (z biedry, Pastini durum). Jutro stestuję z tym pojemnikiem i zdam relację.
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

PoTreningu.pl - czy warto ?

Następny temat

Stagnacja na redukcji

WHEY premium