...
Napisał(a)
Witam, wracam na siłownie po dłuższej przerwie i właśnie zabieram się za rozpisanie diety, jedna rzecz mnie zatrzymała....otóż sprawdzałem sobie wartości odżywcze ryżu brązowego i na opakowaniu i w internecie(tabele kaloryczne/przed ugotowaniem) podane są wartośc btw 7,7/2,1/77 335kcal, a (w internecie)po gotowaniu 2,2/0,7/23,5 109kcal czy to jest jakiś błąd czy faktycznie po gotowaniu wartości ryżu aż tak spadają ?? Jeśli to nie błąd to jakie wartości przyjąć do diety ? Sprawa tyczy się też innych rzeczy np. pierś z kuraka po smażeniu ma ok.10g białka i ok.70 kcal więcej. Bardzo proszę o odpowiedź.
Witaj, przygotowaliśmy kilka tematów które mogą Cię zainteresować:
PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!
Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.
Sprawdź...
Napisał(a)
Ugotowany ryż zawiera dużo więcej wody, dlatego w 100g takiego ryżu będzie dużo mniej wartości odżywczych.
...
Napisał(a)
Ważymy przed obróbką termiczną. 100g ryżu po ugotowaniu waży np 250g. Ryż nabiera wody, zwiększa swoją objętość i zarówno wagę. Co do kurczaka podobnie, z tymże jego kaloryczność w podanym przez ciebie przypadku wzrosła przez smażenie, pewnie w głębokim oleju.
Don't panic! It was just murder, my dear Watson...
Poprzedni temat
Dieta do oceny i bilans kaloryczny (problem niestety)
Następny temat
Rozpuszczona czekloada
Polecane artykuły