Szacuny
1417
Napisanych postów
35562
Wiek
41 lat
Na forum
17 lat
Przeczytanych tematów
150829
Co do aminokwasów siarkowych - to przede wszystkim one są odpowiedzialne za kwasotwórczy potencjał białka.
Jako ciekawostkę dodam, że niektórzy badacze uważają, ze sugerowany niekorzystny wpływ wysokiej podaży białka na nasze zdrowie (i długość życia) związany jest właśnie z wysoką podażą aminokwasów siarkowych i tryptofanu.
Szacuny
9050
Napisanych postów
82726
Wiek
48 lat
Na forum
18 lat
Przeczytanych tematów
699698
mity mitami..
jednak pomimo tego ,że żadne naukowe badania nie potwierdziły jednoznacznie bezpośredniej zależności między jedzeniem żółtek a poziomem cholesterolu to ja ostatnio mam mieszane uczucia .. przynajmniej raz w roku robię sobie badania min lipogram przez ostatni rok codziennie spożywałem ok 10 całych jaj ostatnio zrobiłem poziom cholesterolu i tutaj niespodzianka -300 gdzie norma to <200 mg/dl ja odżywiam się w miarę zdrowo, potraw obfitujących w tłuszcze unikam więc niemożna z góry zakładać że jedzenie większej ilość żółtek nie szkodzi jak wiadomo zawartość cholesterolu we krwi zależy bowiem od wielu czynników - genów, wieku, płci, wagi, aktywności itp
Szacuny
80
Napisanych postów
9947
Na forum
15 lat
Przeczytanych tematów
52544
Fajnie Flex, że coś takiego wrzuciłeś.
Ciężko porównywać osobę młodą, aktywną fizycznię, do np. osoby w kwiecie wieku, której aktywnośc jest ograniczona. Stąd masa spekulacji i obaw. Dlatego myślę, że warto czasem dać sobie na wstrzymanie. Nie jesteśmy na tyle ograniczeni, by polegać na jednych i tych samych produktach, a to, że teraz wszystko funkcjonuje bez zarzutu, nie oznacza, że będzie tak zawsze.
Poszukuję książki "Na początku był głód" M. Konarzewskiego, gdyby ktoś miał egzeplarz na sprzedaż - proszę o kontakt mailowy ;)
Szacuny
11
Napisanych postów
1290
Wiek
11 lat
Na forum
13 lat
Przeczytanych tematów
41914
Dokładnie. Są osoby które twierdzą że po zaczęciu jedzenia przykładowo tygodniowo x jajek obniżyły trochę nawet cholesterol bądź po prostu został w normie. Ale załóżmy też że taka osoba zaczęła regularnie jeść jajka od kiedy zaczeła ćwiczyć a to samoistnie zbiło cholesterol. Liczy się umiar i urozmaicenie.
I oczywiście j/w składa się na to multum czynników.
Zmieniony przez - SutSon w dniu 2012-08-16 23:15:16