SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Ryż-przed czy po UGOTOWANIU???

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: ,

Ilość wyświetleń tematu: 4813

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 147 Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 1078
Witam, sprawa wygląda tak. Czytałem na internecie że po ugotowaniu wartości kaloryczne ryżu bardzo maleją no i do diety zawsze wliczałem wartości kaloryczne ryżu po ugotowaniu. Czy dobrze robię??? Wiem że temat był dużo razy wałkowany, jednak prosiłbym o opinie. Dla porwnania zerknijcie sobie:
http://www.tabele-kalorii.pl/kalorie,Ryż-długoziarnisty-biały-Smaczne-Ziarno.html
http://www.tabele-kalorii.pl/index.php?g_wyszukiwarka_produktow2=Ryż długoziarnisty biały &g_wyswietl_ulubione_produkty=3&wyszukiwarka_submit=Pokaż kalorie 

Dopóki walczysz, jesteś zwycięzcą.

Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 147 Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 1078
Sorki, drugi link zły, tu macie prawidłowy http://www.tabele-kalorii.pl/kalorie,Ryż-długoziarnisty-biały-po-ugotowaniu-Smaczne-Ziarno.html 

Dopóki walczysz, jesteś zwycięzcą.

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 274 Napisanych postów 3367 Wiek 32 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 18896
Liczysz przed ugotowaniem. Tak samo kaszę,makaron itd. Producenci też podają na opakowaniach wartości dla produktu suchego.
(tzn. w 100g suchego ryżu/makaronu/kaszy). Tak samo byś się musiał głowić, jak ugotujesz makaron czy ryż al'dente lub normalnie. Przecież stopień ugotowania pomiędzy nimi jest inny, to kurcze wartości też będą MINIMALNIE różne...
Także - PRZED ugotowaniem.

Zmieniony przez - Paszkos244 w dniu 2012-08-25 21:26:02
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 18 Napisanych postów 1358 Wiek 31 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 12413
100g ryżu po ugotowaniu waży około 250g, stąd "strata" wartości przypadająca na 100g PRODUKTU :)

My nie używamy maszyn, my je tworzymy...

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 369 Napisanych postów 8676 Wiek 44 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 130653
przeciez w trakcie obróki- gotowania ryz, makaron czy kasze pęcznieją, robią sie ciezsze bo łapią wodę. woda nie ma kcal, wiec nic sie nie zmienia. liczysz dla suchego produktu i olewasz ile to wazy "po". w przypadku mies czy ryb masz odwrotnie. na ogół tracą wode, wiec masa sie zmniejsza, ale kcal i BTW masz dla surowego

Stop wishing start doing

Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Dieta do poprawki - 90 kg

Następny temat

pózny posilek potreningowy

WHEY premium