Szacuny
274
Napisanych postów
3367
Wiek
32 lat
Na forum
13 lat
Przeczytanych tematów
18896
Liczysz przed ugotowaniem. Tak samo kaszę,makaron itd. Producenci też podają na opakowaniach wartości dla produktu suchego.
(tzn. w 100g suchego ryżu/makaronu/kaszy). Tak samo byś się musiał głowić, jak ugotujesz makaron czy ryż al'dente lub normalnie. Przecież stopień ugotowania pomiędzy nimi jest inny, to kurcze wartości też będą MINIMALNIE różne...
Także - PRZED ugotowaniem.
Zmieniony przez - Paszkos244 w dniu 2012-08-25 21:26:02
Szacuny
369
Napisanych postów
8676
Wiek
44 lat
Na forum
14 lat
Przeczytanych tematów
130653
przeciez w trakcie obróki- gotowania ryz, makaron czy kasze pęcznieją, robią sie ciezsze bo łapią wodę. woda nie ma kcal, wiec nic sie nie zmienia. liczysz dla suchego produktu i olewasz ile to wazy "po". w przypadku mies czy ryb masz odwrotnie. na ogół tracą wode, wiec masa sie zmniejsza, ale kcal i BTW masz dla surowego