Dotychczas jedynie w kilku badaniach próbowano znaleźć czynniki odpowiedzialne za ich sukcesy. Wszystkie te badania zostały przeprowadzone na kenijskich sportowcach. Ostatnio dla odmiany Beis i wsp. [1] przeanalizowali sposób żywienia 10 wysokowytrenowanychetiopskich biegaczy długodystansowych przygotowujących się m.in.: do Igrzysk Olimpijskich w Pekinie. Przyjrzyjmy się wynikom właśnie tej publikacji w kontekście aktualnych zaleceń dla sportowców uprawiających dyscypliny wytrzymałościowe.
Autor artykułu:
Łukasz Kowalski jest doktorantem w Katedrze Dietetyki Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW. Prowadzi indywidualne konsultacje i seminaria dietetyczne. Jest także autorem kilkudziesięciu artykułów dotyczących żywienia i aktywności fizycznej opublikowanych w czasopismach, takich jak: Kulturystyka i Fitness Sport dla Wszystkich, Fitness Authority oraz Muscular Development.
kontakt: http://180rekompozycja.pl
Kilka słów na temat treningów
W okresie badawczym (7 dni) treningi przeprowadzane były dwukrotnie w ciągu dnia. Pierwsza bardziej intensywna sesja odbywała się przed śniadaniem (7:00) i obejmowała bieg na dystansie 10-20 km w tempie 16-20 km/h. Druga popołudniowa sesja odbywała się przed kolacją (17:00) i obejmowała bieg na dystansie 6-10 km w tempie 10-15 km/h. Treningi interwałowe o wysokiej intensywności wykonywane były 2-3 razy w tygodniu. Dodatkowo raz w tygodniu wykonywany był bieg na dystansie 20-25 km w tempie zbliżonym do startowego.
Sposób żywienia
Oszacowana ilość energii dostarczanej (3194,5 kcal) okazała się zgodna z wydatkami energetycznymi. Udział makroskładników przedstawiał się w następujący sposób: 64,3% (545 g, 9,7 g/kg), 23,3% (83 g) i 12,4% (99 g, 1,8 g/kg, 76% pochodzenia roślinnego), odpowiednio dla węglowodanów, tłuszczów i białek.
Śniadanie zazwyczaj składało się z mleka, owsianki, omletu i chleba. Makaron, ryż i soczewica najczęściej spożywane były na obiad i kolację. Podczas gdy mięso było serwowane jedynie dwa razy w tygodniu (suplementy diety zawierające w składzie glutaminę, rozgałęzione i sód.
Spożycie płynów w ciągu dnia (głównie wody, w mniejszym stopniu mleka, herbaty, soku pomarańczowego oraz dostępnego lokalnie Besso – mieszanina jęczmienia i wody) wynosiło 1751 ml na dzień. Co ciekawe badani sportowcy nie pili żadnych napojów przed i w trakcie sesji treningowych. Dodatkowo jedynie sporadycznie wypijali niewielkie ilości wody po ćwiczeniach.
Ciąg dalszy: http://potreningu.pl/artykuly/1090/lekcja-od-etiopskich-biegaczy-dlugodystansowych
Zmieniony przez - Bull w dniu 2013-08-18 20:58:54