SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wpływ białka na zaw. tkanki tłuszczowej

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 1072

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11149 Napisanych postów 51567 Wiek 31 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
Otyłość brzuszna jest jedną z najczęściej widocznych typów otyłości. Wiele badań potwierdza pozytywny wpływ białka w diecie na rekompozycję masy ciała, redukcję tkanki tłuszczowej oraz wzmożenie anabolizmu tkanki mięśniowej. W niniejszej pracy zebrane zostały rezultaty z trzech doświadczeń, badających wpływ białka na organizm człowieka.

W badaniu przeprowadzonym przez Loenneke i wsp. stwierdzono, iż zwiększone spożycie białka oraz wyższa jakość białka (stosunek aminokwasów egzogennych (EAA – Essentials amino acids) do całej puli białek w gramach) powoduje spadek obwodu talii u obu płci. Nie stwierdzono odwrotnej zależności dla węglowodanów oraz tłuszczy [Loenneke J.P. et al. 2012], podobne wyniki otrzymano w wcześniejszych już badaniach [Thomson B.L. et al. 2006]. Białko, wpływające pozytywnie na rozwój tkanki mięśniowej powoduje wzrost podstawowego zapotrzebowania energetycznego, przez co sprzyja redukcji [Loenneke J.P. et al. 2012].

Bray i wsp. podzielili badanych na trzy grupy otrzymujące następujące diety:
1. Niskoproteinową (6%, 54% i 42% kolejno z białka, tłuszczy i węglowodanów)
2. O normalnej ilości białka (15%, 44% i 41%)
3. Wysokoproteinową (26%, 33% i 41%)
Co odpowiada 47, 139 i 228 gramom białka dziennie w kolejnych grupach. Po 8 tygodniach diety zawierającej 40% nadwyżkę kaloryczną stwierdzono wzrost beztłuszczowej masy ciała o 3,16; 6,05 i 6,51 kg w kolejnych grupach. Wzrost tkanki tłuszczowej był podobny w każdej grupie. Na dodatek, zaobserwowano wzrost wydatku energetycznego organizmu u grupy z normalną i zwiększoną zawartością protein. Stwierdzono, że nadwyżka kaloryczna powoduje rozwój tkanki tłuszczowej, jednak nie jest to widoczne w przypadku, gdy dodatkowe kalorie pochodzą z białka [Bray G.A. et al. 2012].

Nadmiernie rozwinięta tkanka tłuszczowa, zlokalizowana w okolicach brzucha jest powiązana z wzrostem ryzyka rozwoju takich chorób jak cukrzyca II stopnia, choroby wieńcowej, wylewu oraz powiązana jest z wzrostem śmiertelności [Thomson B.L. et al. 2006].

Loenneke J.P., Wilson J.M., Manninen A.H. et al. Quality protein intake is inversely related with abdominal fat. Nutrition & Metabolism. 2012. 9:5.
Thomson B.L., Overvad K., Sorensen T.IA. et al. Intake of macronutrients as predictors of 5-y changes in waist circumference. Am J Clin Nutr. October. 2006. vol. 84. no.4. 789-797.
Bray G.A., Smith S.R., de Jonge L. et al. Effect of dietary protein content on weight gain, energy expenditure, and body composition during overeating: a randomized controlled trial. JAMA. 2012. Jan 4;307(1):47-55.


Zmieniony przez - Skalar. w dniu 2012-09-21 20:08:25
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 80 Napisanych postów 9947 Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 52544
Już nic - mea culpa

Zmieniony przez - Skerx w dniu 2012-09-21 20:52:02

Poszukuję książki "Na początku był głód" M. Konarzewskiego, gdyby ktoś miał egzeplarz na sprzedaż - proszę o kontakt mailowy ;)

Jedna z bardziej przemądrzałych osób na forum.

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11149 Napisanych postów 51567 Wiek 31 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
Tak, ale to tylko jeśli chodzi o wzrost beztłuszczowej masy ciała i tkanki tłuszczowej. Poza tym to wyniki z jedego badania. Ogółem wyższe ilości białka w diecie pozytywnie oddziałują na organizm, tak więc 15 a 25 to jest duża różnica.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 80 Napisanych postów 9947 Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 52544
25% to jeszcze nie jest jakos specjalnie zatrważająca ilość.

Zastanawia mnie fakt, na ile możemy sobie pozwolić, ustalając próg białka w diecie. By czerpac z niego korzyści, a w pełni wykluczyć, bądź maksymalnie zminimalizować negatywne skutki tegoż zabiegu.

Zdaje sobie sprawę, że to jest kwestia zależna od wielu czynników - takie moje teoretyczne gdybanie.
Mam wrażenie, że często doświadczam zbytniej gloryfikacji białka, bez realnego spojrzenia na tę drugą stronę.

I nie jest to stricte wywód dotyczący artykułu, a raczej odnoszący sie do ogółu.

Poszukuję książki "Na początku był głód" M. Konarzewskiego, gdyby ktoś miał egzeplarz na sprzedaż - proszę o kontakt mailowy ;)

Jedna z bardziej przemądrzałych osób na forum.

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11149 Napisanych postów 51567 Wiek 31 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
Możesz poczytać o wpływie białka na pracę nerek:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2631482/?tool=pubmed
http://www.jissn.com/content/4/1/8
http://www.nutritionandmetabolism.com/content/2/1/25

W książce Lindesberga, odnosi się do publikacji w których zaleca się restrykcję białek przy niewydolności nerek, w których naukowcy opisują potencjalnie szkodliwy wpływ białka na nerki oraz do dwóch badań, w których restrykcja kaloryczna, ale zwiększona podaż białka poprawiła wydolność nerek u zwierząt. Jeśli jesteś zainteresowany, podam Ci publikacje.

Kilka lat temu ellis prowadził dyskusję z jednym z forumowiczów na temat szkodliwego wpływu białka na nerki i na tamten czas jak twierdził, nie było badań potwierdzających szkodliwego wpływu białka na nerki u osób zdrowych.
Cordain w swej książce pisze o możliwości organizmu do metaoblizmu białek w ilości 200-300g dla większości ludzi (co odpowiada do ~35% zapotrzebownaia kalorycznego). Jednakże należałoby przejrzeć głębiej temat by można było cokolwiek powiedzieć na ten temat.
Z pewnością wyższe ilości białek nie są zalecane dla ludzi u których występują problemy z nerkami, choć ich restrykcja nie prowadzi (bądź nie musi prowadzić) do poprawy ich pracy.

Zmieniony przez - Skalar. w dniu 2012-09-22 13:37:40
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 80 Napisanych postów 9947 Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 52544
A masz może jakieś informacje związane z powiązaniem spożycia białka i nadmiaru amoniaku w organizmie - tu: oddziaływania na wątrobę, ewentualnie inne kwestie związane z tą sytuacją?
Większość źródeł na której trafiam, wyłącznie opiera się o domniemany wpływ, jednak nie trafiłem na badania traktujące o tym, a mające odniesienie na ludzi.

Jeśli jesteś zainteresowany, podam Ci publikacje.

Będę Ci bardzo wdzięczny. Może być tutaj, może być na PW Dzięki!

Poszukuję książki "Na początku był głód" M. Konarzewskiego, gdyby ktoś miał egzeplarz na sprzedaż - proszę o kontakt mailowy ;)

Jedna z bardziej przemądrzałych osób na forum.

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11149 Napisanych postów 51567 Wiek 31 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
Zalecenia przy niewydolności nerek:
1. Fouque, D., Wang, P., Laville, M. & Boissel, J.P. (2000) Low protein diets delay end-stagerenal disease in non-diabetic adults with chronic renal failure. Nephrol Dial Transplant
15, 1986–92.
2. Hansen, H.P., Tauber-Lassen, E., Jensen, B.R. & Parving, H.H. (2002) Effect of dietary protein restriction on prognosis in patients with diabetic nephropathy. Kidney Int 62, 220–8. - tutaj w odniesieniu do diabetyków

Potencjalnie szkodliwy wpływ białka na pracę nerek:
1. Johnson, D.W. (2006) Dietary protein restriction as a treatment for slowing chronic kidney disease progression: the case against. Nephrology (Carlton) 11, 58–62.
2.Mandayam, S. & Mitch, W.E. (2006) Dietary protein restriction benefits patients with chronic kidney disease. Nephrology (Carlton) 11, 53–7.

Poprawa pracy nerek przy wysokiej ilości białka oraz redukcji w dostarczanej energii na zwierzętach:
1. Kobayashi, S. & Venkatachalam, M.A. (1992) Differential effects of calorie restriction on glomeruli and tubules of the remnant kidney. Kidney Int 42, 710–7.
2. Tapp, D.C., Wortham, W.G., Addison, J.F., et al. (1989) Food restriction retards body growth and prevents end-stage renal pathology in remnant kidneys of rats regardless of protein intake. Lab Invest 60, 184–95.

Badań o jakie prosisz nigdy nie przeglądałem.

Zmieniony przez - Skalar. w dniu 2012-09-22 14:09:42
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 80 Napisanych postów 9947 Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 52544
Ok. Dzięki za publikacje

Poszukuję książki "Na początku był głód" M. Konarzewskiego, gdyby ktoś miał egzeplarz na sprzedaż - proszę o kontakt mailowy ;)

Jedna z bardziej przemądrzałych osób na forum.

Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Dieta do poprawy

Następny temat

Urodziny

WHEY premium