SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Makaronówa by Jeffrey

temat działu:

Kuchnia SFD

słowa kluczowe: ,

Ilość wyświetleń tematu: 2931

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 2 Napisanych postów 980 Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 7929
Siemanko,
Chcę się z Wami podzielić jednym z moich ulubionych przepisów.
Jest to alternatywa dla zwykłego makaronu, ryżu, ziemniaków i innych źródeł ww. Ma bardzo oryginalny i niepowtarzalny smak (pod warunkiem, że jest dobrze zrobiona )

Zaczynamy:
Potrzebne będzie:
- Świeża bazylia (najlepiej w krzaczku)
- Pestki słonecznika (alternatywnie orzechy(
- Czarne oliwki
- Pomidory suszone w oliwie
- Makaron pełne ziarno (alternatywnie zwykły)
- Zioła prowansalskie
- Oliwa z oliwek xtra vergine
- może być czosnek
- Przyprawy, sól, pieprze, papryka



Opcja na 2 porcje.
Odkładamy 200g makaronu, 100 g pomidorów suszonych i 100g oliwek:







Gotujemy makaron na al dente.

Przechodzimy do pesto.
Jedna uwaga: Jeżeli ktoś nie robił wcześniej pesto, to niech się za to nie zabiera, bo bardzo łatwo jest spieprzyć. Ja dopóki nie doszedłem do prawidłowych proporcji, wywaliłem dużo do kosza. Wszystkie składniki mają bardzo wyrazisty smak, który może ostro przebić.
Lepiej kupić gotowe pesto zielone. Ja robię swoje bo lubię wiedzieć co jem i nie dodaję cukru (w gotowym pesto jest).

Do naczynia wsypujemy ok garści pestek słonecznika, kilkanaście listków świeżej bazylii, szczyptę soli, pieprzu, ok. 20 ml oliwy z oliwek. Można dodać ząbek czosnku.



Wszystko miksujemy blenderem. Można uwalić na jednolitą masę. Ja lubię jak są kawałki pestek.

Wychodzi taka kupa:


Kroimy oliwki w pierścionki i pomidory w kawałki:



Do michy wrzucamy oliwki, pomidory, pesto, zioła prowansalskie (ja daję połowę saszetki bo lubię), alternatywnie wgniatamy ząbek czosnku. Zalewamy to ok 20 ml oliwy z pomidorów (nie czystej oliwy z oliwek! - zabije smak!). Wszystko dokładnie mieszamy. Nie przyprawiamy !

Mamy naszą bazę:



Dodajemy makaron i dokałdnie mieszamy.
Można jeść od razu jako dodatek do mięsa. Można wkroić usmażoną pierś.
Ja osobiście najbardziej lubię poczekać aż ostygnie i wstawić na 2 godziny do lodówki. Zupełnie inaczej smakuje, bo przegryzają się wszystkie smaki.
Osobiście nie polecam jedzenia na gorąco:

Woila !



Można zrobić ze zwykłym makaronem, wetrzeć ser żółty i wcisnąć sok z cytryny.

Wartości odżywcze na 1 porcję (100 g):
b - +/-20g
t - +/-20g
w - +/-70g

SMACZNEGO !



Zmieniony przez - Jeffrey Dahmer w dniu 2012-09-27 16:29:17

Codziennie trzeba starać się wykraczać poza swoje możliwości.

http://www.sfd.pl/_Redukcja_by_Jeffrey_foto_str_38-t832523.html - mój dziennik

Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 369 Napisanych postów 8676 Wiek 44 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 130653
jeszcze mi sie nie udało nigdy spieprzyć pesto. to jest banalnie prosty sos, często go robię. Zamiast pestek slonecznika, o wiele lepsze są orzeszki pini lub włoskie. Wczoraj dodałam ząbek czosnku, duuuużo bayzlii świezej i smakowało świetnie

Stop wishing start doing

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 2 Napisanych postów 980 Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 7929
No widzisz. Widocznie jesteś o wiele bardziej uzdolniona kulinarnie niż ja. O alternatywie w postaci orzeszków pisałem w nawiasie.

Codziennie trzeba starać się wykraczać poza swoje możliwości.

http://www.sfd.pl/_Redukcja_by_Jeffrey_foto_str_38-t832523.html - mój dziennik

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 2678 Napisanych postów 9011 Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 221388
fajny przepis
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

[LC] Zapiekanka mięsno-warzywna z orzechami, mozarellą i nutką kokosu

Następny temat

Placek razowy

WHEY premium