Szacuny
0
Napisanych postów
206
Wiek
29 lat
Na forum
13 lat
Przeczytanych tematów
11690
Witam mam pytanie
zawsze gotuje ~200g piersi z kurczaka
ile ma 100g ugotowane?
wiem, ze surowe ma 21gb a po ugotowaniu?
zawsze jem przed treningiem 100g piersi ugotowanej w wodzie+ do tego 100g ryzu? ile to bedzie btw?
+ znacie jakies dobre przepisy, zeby to takie suche nie bylo?
Szacuny
13
Napisanych postów
2343
Wiek
35 lat
Na forum
14 lat
Przeczytanych tematów
348761
100 gram ugotowanego kurczaka ma w sobie tyle samo białka co xg surowego (ilość białka się nie zmienia). Co do przepisów, to dział kuchnia (jakieś sosy oparte choćby na jogurcie naturalnym).
Zmieniony przez - TomekZ88 w dniu 2012-10-04 17:38:11
Szacuny
80
Napisanych postów
9947
Na forum
15 lat
Przeczytanych tematów
52544
Gramatura produktu podczas obróbki się zmienia z racji np. utraty wody - stąd mogą wyniknąc pewne różnice w ilości b/t/w/, porównując tę samą gramaturę produktu surowego i ugotowanego.
Poszukuję książki "Na początku był głód" M. Konarzewskiego, gdyby ktoś miał egzeplarz na sprzedaż - proszę o kontakt mailowy ;)
Szacuny
11
Napisanych postów
290
Wiek
36 lat
Na forum
19 lat
Przeczytanych tematów
7197
Inaczej mowiac:
Nie zmienia sie masa skladnikow po obrobce termicznej. Zmienia sie oczywiscie zawartosc procentowa skladnikow (rosnie), z powodu utraty wody i kurczenia sie produktu ;)