Możesz spróbować carb cyclingu,w którym ww jesz jedynie okołotreningowo i ew.do śniadania. Może akurat się sprawdzi w Twoim przypadku.
A co do badania,które podałeś,to chciałbym zwrócić uwagę na pare kwestii:
-badanie było robione na myszach,więc reakcja u ludzi wcale nie musi być identyczna. Dodatkowo,jeśli mówimy o osobach trenujących siłowo to sprawa może wyglądać jeszcze inaczej-bo przecież mysz nie podlegała żadnemu treningowi.
-nie znamy jakości pożywienia jakie było podawane tym myszom-nie ma żadnej wzmianki i stosunku o3:o6 lub chociaż o rodzaju kwasów tłuszczowych w ich diecie-co innego bazować w low carbie na tłuszczach trans oraz nasyconych,a co innego na źródłach MUFAs i PUFAs(w szczególności z dużą zawartością o3)
-badacze węgle zastąpili białkiem-nie takie są(a przynajmniej nie powinny być)założenia
diety low-carb,bo nie dążymy do diety Atkinsa-której bym nikomu nie polecił-lecz chodzi o zastąpienie węgli-tłuszczami
-Naukowcy po przeprowadzeniu eksperymentu zbadali poziom cholesterolu w każdej grupie i nie odkryli żadnych zmian w tym wskaźniku-tylko,że poziom całkowitego cholesterolu to żaden wyznacznik,gdyż ważniejszą jest proporcja HDL:LDL-i ona mogła ulec poprawie,mino braku zmiany ogólnego poziomu cholesterolu.