SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

problemy trawienne a ig

temat działu:

Zdrowie i Uroda

słowa kluczowe: ,

Ilość wyświetleń tematu: 586

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 5 Napisanych postów 351 Wiek 40 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 7902
Wszyscy doradzają aby jeść produkty niskoglikemiczne, które długo się trawią i nie powodują dużego wyrzutu insuliny itp.. no ale czy to nie jest tak na prawdę błędne przekonanie?czy to jest na prawdę zdrowe?(pomijając kwestię wiatmin itp)
Chodzi mi wyłącznie o kwestię dobrego przyswajania i trawienia.

Ostatnio tak sobie myślę, że pokarm który przebywa długo w przewodzie pokarmowym chyba nie jest podejściem zbyt dobrym a jescze dodając do tego białko.. Czy produkty o niskim ig przypadkiem nie powodują powstawania zaparć, wzdęć?

Moim zdaniem produkt który przebywa długo w układzie pokarmowymym znacząco go obciąża.
Ryż brązowy jest zdrowy, długo się przyswaja ale czy nie lepiej zamiast jednej porcji ryżu brązowego zjeść 2 mniejsze porcje ryżu białego w odstępie czasowym? cukier znacząco się nie podniesie a nie będzie ciężkiego balastu dla trawienia.
Czy może się mylę?
Mam znajomego z dużymi problemami gastrycznymi i jego gastrolog twierdzi, że należy jeść miejsze porcje produktów o wysokim ig z mniejszą ilością błonnika , w tym unikać warzyw i owoców.
Jedynie pić soki szybko które szybko się przyswoja i nie obciązą organizmu.

Nie chodzi mi o kwestię budowania masy ani witamin, po prostu o zdrowe, komfortowe trawienie :)

Nawet ja zauważyłem, że po dodaniu niewielkiej ilości zdrowej żywności typu ryż brązowy , kiełi brokuła, mam niesamowite gazy.




Zmieniony przez - tomcio.xx w dniu 2012-10-16 13:01:11
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 23 Napisanych postów 758 Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 7858
Jeżeli chodzi Ci o dobre przyswajanie i trawienie to wybieraj produkty pod tym kierunkiem:) IG jest skierowany zupełnie w inna stronę. IG ma na celu unormowanie poziomu glukozy i insuliny w organizmie a to raczej mało ma wspólnego z szybkością i jakością trawienia. IG z założenia był stworzony dla cukrzyków i miał on na celu unormowanie masy ciała poprzez unormowanie poziomu cukrów, więc trochę w przeciwną stronę niż budowanie masy.:) Wiadomo można się nim sugerować, ale przy budowaniu masy większe znaczenie ma KCL niż glikemiczność produktów.
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Nadmierne pocenie przy bieganiu przy niskich temperaturach

Następny temat

Pęknieta kostka i treningi

WHEY premium