Czas szkolenia:
20-21 października
Koszt szkolenia to 379 złotych*
Zaliczkę w kwocie 179 złotych proszę wpłacać na konto o numerze:
67 1090 1098 0000 0001 1388 5099
Jakub Mauricz
ul. Reduty Ordona 69/1
71-180 Szczecin
W tytule przelewu proszę zawrzeć:
- imię i nazwisko,
- adres e-mail
- miasto i datę szkolenia
- nick z forum
Dane kontaktowe:
nr tel: 783 867 015
e-mail: [email protected]
Zapraszamy wszystkie osoby z Wrocławia i okolic do wzięcia udziału w najbliższym szkoleniu z dietetyki i suplementacji w Zespole Szkół Numer 4 we Wrocławiu imienia KEN. Szkoła mieści się na ulicy Powstańców Śląskich 210-218. Łatwy dojazd z autostrady i centrum. Szkolenie odbędzie się w sobotę i niedzielę (20-21 października) w godzinach 10-15 na sali konferencyjnej placówki.
Szczegółowy program szkolenia:
I Przewodnik żywieniowy w sporcie:
1. Energia (kalorie)
a) Skąd pochodzi energia?
b) Czym jest kaloria?
c) Jak dużo kalorii potrzebuję?
d) Oszacowanie BMR, PAL, TMR, NMC, badania antropometryczne w celu
upewnienia się zasadności wyniku
2. Typ budowy sylwetki (somatotyp)
a) Czym jest somatotyp?
b) Charakterystyka poszczególnych somatotypów
c) Żywienie dla odpowiednich somatotypów
d) Czy istnieje somatotyp skrajny?
3. Węglowodany
a) Dlaczego potrzebuję węglowodanów?
b) Jak dużo węglowodanów potrzebuję?
c) Proste, czy złożone?
d) Czym jest GI?
e) Jaki jest wpływ GI na ciało?
f) Zbyt mało, czy zbyt dużo węglowodanów?
g) Superkompensacja glikogenu
h) Przykładowe produkty o niskim GI
i) Czym jest GL?
j) Co jest ważniejsze – GI czy GL?
k) Utrata masy ciała na diecie o niskim GI – czy dieta Montignaca jest naprawdę
skuteczna?
l) Sportowcy a GI
4. Błonnik
a) Czym jest błonnik?
b) Jak dużo błonnika potrzebuję?
5. Białko
a) Dlaczego potrzebuję białka?
b) Jak dużo białka potrzebuję?
c) Przykładowe produkty zawierające białko
d) Czym są aminokwasy?
e) Najlepsze źródła białka
6. Tłuszcze
a) Dlaczego potrzebuję tłuszczów?
b) Jak dużo tłuszczów potrzebuję?
c) „Złe tłuszcze” i ich główne źródła w diecie – kwasy nasycone i trans
d) „Dobre tłuszcze” i ich główne źródła w diecie – kwasy jednonienasycone i
wielonienasycone
e) Kwasy tłuszczowe omega-3 -6 i -9 i ich główne źródła w diecie
f) Proporcje omega-6 : omega-3 : omega-9 w diecie
g) Przykładowe produkty zawierające kwasy omega-3
7. Witaminy i minerały
a) Dlaczego ich potrzebujesz?
b) Jak dużo witamin i minerałów potrzebujesz?
c) Czym jest ZDS?
d) Czy brakuje wam witamin i minerałów?
e) Miniprzewodnik witamin i minerałów
f) Trzymajcie się witamin - praktyczne rady dotyczące spożywania witamin i
minerałów
8. Nutraceutyki
a) Czym są nutraceutyki?
b) Najlepsze źródła nutraceutyków
c) Czym są wolne rodniki?
9. Antyoksydanty
a) Czym są antyoksydanty?
b) Co robią antyoksydanty?
c) Najlepsze źródła antyoksydantów wśród owoców i warzyw – ORAC
10. Sól
a) Dlaczego potrzebuję soli?
b) Czy nadmiar soli szkodzi?
c) Jak dużo soli potrzebuję?
d) Czy osoby regularnie ćwiczące powinny spożywać więcej soli?
11. Woda
a) Dlaczego potrzebuję wody?
b) Jak dużo wody potrzebuję?
c) Jak utrzymać się w stanie nawodnienia?
12. Alkohol
a) Jak dużo alkoholu potrzebuję?
b) Pomocny czy szkodliwy?
c) Czy ćwiczenia i alkohol idą ze sobą w parze?
13. Raport specjalny #1 Cukier i tłuszcz – od czego tyjemy?
14. Raport specjalny #2 Cholesterol – totalna demitologizacja
15. Raport specjalny #3 Insulina – przyjaciel czy wróg?
16. Raport specjalny #4 Czym jest okno anaboliczne?
17. Jak używać piramidy żywienia w sporcie?
18. Czym jest cheatmeal?
19. Przybliżenie wielkości porcji poszczególnych pięter z piramidy żywienia
20. Czym jest dieta?
21. Charakterystyka każdego piętra piramidy żywienia w sporcie
a) Warzywa i owoce
b) Produkty ziarniste i ziemniaki
c) Produkty bogate w wapń
d) Produkty bogate w białko
e) Zdrowe tłuszcze i oleje roślinne
f) Produkty cheatmealowe
22. Popularne, działające „diety alternatywne”
a) Dieta Atkinsa
b) Dieta South Beach
c) Dieta Montignaca – co należy uwzględnić, aby faktycznie działała?
d) Dieta Paleo
23. Dieta niskowęglowodanowa – zalety i wady
24. Dieta ketogeniczna – zalety i wady
25. Rotacja węglowodanów – dieta cud?
26. Głodzenie się, a spalanie tłuszczu – jak uniknąć załamania metabolicznego?
II Suplementy w sporcie
1. Czy suplementy są bezpieczne?
a) Ocena jakości suplementu – na co zwrócić uwagę przy zakupie?
b) Znajomość historii medycznej konsumenta
c) Czytanie ze zrozumieniem etykiety produktu
d) Korelacja suplementów z innymi przyjmowanymi suplementami oraz lekami
e) Suplementy uzupełniające dietę, a środki spożywcze specjalnego
przeznaczenia żywieniowego
2. Suplementacja w zależnosci od wybranej diety
a) Suplementacja w diecie Paleo
b) Suplementacja w diecie ketogenicznej
c) Suplementacja w diecie niskotłuszczowej
3. Czy suplementy diety są koniecznie
a) Suplementacja amatorów
b) Suplementacja zawodowych sportowców
4. Suplementy diety – w jakim wieku i co można przyjmować?
5. Działanie suplementów diety – czy można je sklasyfikować?
a) Spalacze tłuszcze – jak naprawdę działają?
b) BCAA – anaboliczne, antykataboliczne, czy też spalające tłuszcz?
c) Termogeniki, a spalacze lipolityczne – charakterystyka działania oraz wykaz substancji
Kursanci po ukończeniu kursu otrzymują:
- certyfikat poświadczający podejmowanie kształcenia
- materiały w formie elektronicznej (prezentacja w formacie PDF ze szkolenia oraz materiały edukacyjne w formie artykułów popularnonaukowych)