Szacuny
3
Napisanych postów
215
Wiek
34 lat
Na forum
11 lat
Przeczytanych tematów
1018
witam
1. czy faktycznie zawiera wszystkie aminokwasy i jest zbliżone do białek zwierzęcych
2. czy to dobre źródło węflowodanów i białka
3. czy skwalen zawarty w amarantusie może działać na mięśnie
4. czy podczas gotowania białko się "niszczy", a moze lepszy jest popping, który nie trzeba gotować
5. czy amarantus może działać na siły witalne i antykatabolicznie - gdzieś czytałem, że stosowali ją żołnierze
Jak to jest, stosować, nie ? Cena nie gra roli . Z góry dziękuje i pozdrawiam
Zmieniony przez - SZYBKI_ED w dniu 2012-11-02 05:14:57
Szacuny
11148
Napisanych postów
51563
Wiek
30 lat
Na forum
24 lat
Przeczytanych tematów
57816
1. aminokwasy: http://www.ile-kalorii.pl/bialko/amarantus-bez-przyrządzenia-d6112.html 2. wygląda ok, ale to czy coś jest dobrym źródłem białka i ww, zależy też od innych substancji, takich, jak witaminy, minerały, błonnik i inne związki prozdrowotne. W pierwszym linku masz wyszczególnione te elementy.
3. nie czytałem nigdzie o bezpośrednim działaniu skwalenu na mięśnie. Ma on jako takie działanie prozdrowotne, więc może jakoś pośrednio na nie wpływa.
4. nie. występuje jedynie denaturacja białka, przez co niszczą się jego struktury przestrzenne. aminokwasy i większość wiązań peptydowych pozostają nienaruszone.
5. ogólnie samo białko działa antykatabolicznie, więc tak. ale nie dopatrywałbym się w nim jakichś dodatkowych specjalnych właściwości.
Szacuny
3
Napisanych postów
215
Wiek
34 lat
Na forum
11 lat
Przeczytanych tematów
1018
Panowie dziękuje za informacje, ja jednak spróbuje całkowicie zastąpić płatki owsiane właśnie amarantusem, ze względu na nikły badz zerowy udział glutenu i mniejsze zakwaszenie organizmu . Zobaczymy co i jak, a narazie dziękuje .