SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Pytanie teoretyczne o aminokwasy w owocach

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 2041

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11148 Napisanych postów 51564 Wiek 30 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
Pytanie kieruje do profesjonalistów, proszę nie hejtować, nie potrzebuje opini w stylu 'przecież wszyscy wiedzą jak jest', itd, itp!

Niektórzy wegetarianie/weganie (np. Gary Yourofsky) używają argumentu, jakoby owoce zawierały stosunkowo duże ilości wolnych aminokwasów, wchodzących w skład enzymów obecnych w tychże owocach. Miałyby być one rzekomo dobrze przyswajalne i przy niewielkim wydatku energetycznym (odpada energia niezbędna do strawienia dużych białek).

Jednak jak wiemy z tabeli żywieniowych, ilość białka w owocach jest czysto symboliczna.

Konkluzja: albo argument jest naciągany, albo sposób pomiaru ilości białka w owocu/warzywie nie uwzględnia puli 'wolnych' aminokwasów.

Dowodem mającym popierać w/w tezę jest to, że naczelne np. goryle, o podobnej budowie i fizjologii odżywiają się głównie owocami/warzywami i mają potężną masę mięśniową. A przecież u nich nie działa to w takim mechanizmie jak np. u krowy, gdzie na pokarmie roślinnym hodowane są bakterie, które są następnie trawione.

Istnieją również sportowcy, którzy zarzekają się, jakoby budowali masę mięśniową na pokarmach wegańskich, przy czym strączkowe miałyby nie grać tu pierwszych skrzypiec.

Proszę o merytoryczną dyskusję.
Z góry dziękuję.
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
faftaq Dietetyk-SFD
Ekspert
Szacuny 1417 Napisanych postów 35562 Wiek 41 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 150829
Skoro aminokwasy wchodzą rzekomo w skład enzymów - to z definicji nie są to wolne aminokwasy. To raz.

Dwa - metoda oznaczania zawartości białka w żywności nie dotyczy jedynie określonej wielkości peptydów, tylko ilości otrzymanego azotu, który potem można przeliczyć na białko. Są też inne metody pozwalające oznaczyć zawartość poszczególnych aminokwasów w danym produkcie

Argument o dużych ilościach aminokwasów w owocach jest oczywiście wydumany. Jest prosty sposób by dokonać przeliczenia: zlicz iloe w danym owocu masz białka, węgli (w tym błonnika), tłuszczu, popiołu i wody i zobacz ile miejsca zostanie na te "duże ilości wolnych aminokwasów"...
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11148 Napisanych postów 51564 Wiek 30 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
Dzięki za pomoc.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
faftaq Dietetyk-SFD
Ekspert
Szacuny 1417 Napisanych postów 35562 Wiek 41 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 150829
spoko
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

CO ma najwiecej białka ?

Następny temat

Zmiana -Dieta

WHEY premium