Szacuny
1
Napisanych postów
234
Na forum
13 lat
Przeczytanych tematów
968
Czy podczas diety nie można używać któregoś z poniższych źródeł białka:
- śledzie marynowane, makrela wędzona, mintaj,jajka całe, ser chudy lub półtłusty używam ich zamiennie z filetami kurzymi i indyczymi których po prostu mój organizm nie toleruje w dawce 1kg dziennie 7d w tygodniu.
- jako źródeł ww uzywam zamiennie ryżu białego, ziemniaków i makaronu razowego ale tutaj tez mam już problem abyu jeśc to solo, czy sa jakies przeciwwskazania aby na redukcji robić sosy np dp makaronu?( w składzie wszystkie składniki których normalnie używam do sałtek + koncentrat lub własnej roboty przecier pomidorowy?
Szacuny
80
Napisanych postów
9947
Na forum
15 lat
Przeczytanych tematów
52544
- śledzie marynowane, makrela wędzona, mintaj,jajka całe, ser chudy lub półtłusty używam ich zamiennie z filetami kurzymi i indyczymi których po prostu mój organizm nie toleruje w dawce 1kg dziennie 7d w tygodniu.
Ryby, mięsa (również te tłuste), podroby jak najbardziej. Nie ma potrzeby sie ograniczac do jedzenia kilograma indyka dziennie.
- jako źródeł ww uzywam zamiennie ryżu białego, ziemniaków i makaronu razowego ale tutaj tez mam już problem abyu jeśc to solo, czy sa jakies przeciwwskazania aby na redukcji robić sosy np dp makaronu?( w składzie wszystkie składniki których normalnie używam do sałtek + koncentrat lub własnej roboty przecier pomidorowy?
Sosy na bazie oliwy, przecieru z pomidorów, jogurtu naturalnego - jasne. Dorzucaj więcej warzyw, owoców również by posiłek uatrakcyjnić. Nikt nie powiedział, że masz jeśc sucho i jałowo. Ja często robie sos z jogurtu, czosnku i koperku/pietruszki.
Możesz wprowadzić zupy - np. zupy krem gotowane na mięsie+makaron, czy wkrojony ziemniak i już masz pełnowartosciowe danie, a zarazem smaczne.
Poszukuję książki "Na początku był głód" M. Konarzewskiego, gdyby ktoś miał egzeplarz na sprzedaż - proszę o kontakt mailowy ;)
Szacuny
1
Napisanych postów
234
Na forum
13 lat
Przeczytanych tematów
968
Dzięki wielki a napisz jeszcze co z tłuszczami , tz wszystkei składniki trzymam mniej więcej tz w zależności od dnia albo tego co jem kalorycznośc i reszta trochę się różni a tłuszcze jak jem rybki tłuste to ok do tego dodaje od 20 do 50 ml mieszanki 50:50 oliwey extra virgin i oleju rzepakowego czy to akceptowalne połaczenie , no i ile tego tłuszczu łacznie powinno być??
Szacuny
369
Napisanych postów
8676
Wiek
43 lat
Na forum
14 lat
Przeczytanych tematów
130653
ilosc tł jest zalezna od tego jakie przyjales BTW. poza rybami opieraj sie na tluszczach: oliwa, lniany, tluste miesa, orzechy, nasiona, jaja. rzepakowy OK, jesli masz zimnotloczony, nierafinowany
Szacuny
1
Napisanych postów
234
Na forum
13 lat
Przeczytanych tematów
968
Panowie co by nie zakładac bez sensu nowego tematu a jak sprawa ostatniego posiłku bo kiedyś było to po prostu samo białko ale ostatnio słyszałem , że wwarto dodawać ww, co o tym sadziecie jak samo b to ile a jak zmieszane to z czym?
Szacuny
369
Napisanych postów
8676
Wiek
43 lat
Na forum
14 lat
Przeczytanych tematów
130653
ile - to zalezy od twojego bilansu i BTW. natomiast ww mozna dodawac nawet od ostatniego posilku, jesli we wczesniejszych nie zjadles wszystkich zaplanowanych w bilansie węglowodanów