Szacuny
0
Napisanych postów
13
Na forum
14 lat
Przeczytanych tematów
335
witam. dziś spróbowałem zrobić mój 1szy omlet z twarogiem i płatkami owsianymi. dałem 2 łyzki maki, 3 jajka , 125g twarogu i ok 80 g platkow owsianych. wszystko zmielilem blenderem i wrzucilem na patelnie. po kilku min smazenia chcialem go przewrocic ale caly sie rozleciał - wyszla cos ala jajecznica (w smaku z dzemem truskawkowym calkiem niezla:). mam kilka pytan aby doszkolic moje zdolnosci kulinarne.
czy dodajecie "surowe" platki owsiane czy wczesniej zalewacie je wrzatkiem jak do owsianki?
czy nie przesadzilem z iloscia twarogu i platkow do 3 jaj?
ile mniej wiecej czasu trzeba smazyc z jednej strony?
czy patelnie trzeba przykrywac podczas smazenia?
czy trzeba uprzednio oddzielic bialka od zoltek czy moge wbic całe rozbełtane jajka?
sorki za lakoniczne pytania ale jestem zielony w kulinariach :)
Szacuny
3
Napisanych postów
452
Na forum
12 lat
Przeczytanych tematów
3100
Robiłem tydzień temu te placuszki tylko nie co inaczej. Pierwszy mi się rozleciał ale później już robiłem malutkie "ciapki" na patelni <średnica około 6 cm>;p Ja robiłem tak: 250g twrogu,80g płatków owsianych zmielonych na mąkę,1 całe jajko,pół łyżeczki sody,2 łyżki kefiru i dodatkowo dałem sobie WPC. Wszystko zmieszałem razem i odstawiłem na 10 min żeby ciasto podrosło i wtedy na patelnie rozgrzaną,bez przykrywania,każdą stronę około 2 min smażyłem. Pzdr:) P.S na forum jest dokładniejszy przepis-ale mniej wecej tak ja to przyrządzałem:)
Szacuny
9
Napisanych postów
937
Wiek
32 lat
Na forum
11 lat
Przeczytanych tematów
24871
przerzucaj metodą talerzową, zcięty z jednej strony placek ostrożnie przekładasz na duży talerz, przykładasz patelke do talerza i dość szybko obracasz. Tu koniu robi to perfekcyjnie