Zapotrzebowanie kcal:
Już na początku pojawił mi się problem, bo z tego trudniejszego wzoru wyszło mi zapotrzebowanie kcal ok. 3200kcal, a z łatwiejszego 2500kcal. Jak ktoś wie, które powinno być poprawne, dajcie znać. Tymczasem postanowiłem, że po prostu wezmę liczbę z pomiędzy tego przedziału, czyli 2850kcal - 500 na redukcję = 2350kcal.
BTW:
Wziąłem 2,1g białka na kg masy ciała. Wyszło około 180g, tj. 720kcal, więc do rozdysponowania zostało 1630kcal. Postanowiłem, że węgle będą zajmować 30% zapotrzebowania, czyli 705kcal = 176g. Zostaje 925kcal na tłuszcze, a więc ok. 103g.
Trening:
Ćwiczę na siłowni codziennie, problemów z motywacją ku temu naprawdę nie ma ;) 3x w tygodniu trening siłowy 1,5h i 3-4x w tygodniu trening HIIT około 20min.
Dieta:
Posiłek I:
4 Jaja kurze całe: 26B, 20T, 1W
Płatki owsiane 30g: 4B, 2T, 19W
30B, 22T, 20W
Posiłek II:
Pierś z kurczaka 125g: 27B, 2T, 0W
Ryż biały 50g: 3B, 0T, 38W
Oliwa 5g: 0B, 5T, 0W
Papryka czerwona 115g: 1B, 0T, 5W
31B, 7T, 43W
Posiłek III:
Pierś z kurczaka 125g: 27B, 2T, 0W
Ryż biały 50g: 3B, 0T, 38W
Oliwa 5g: 0B,5T, 0W
Pomidor cały 130g: 1B, 0T, 3W
31B, 7T, 41W
Posiłek IV:
Serek wiejski 200g: 20B, 10T, 4W
Chleb razowy 50g: 3B, 1T, 23W
Masło extra 5g: 0B, 4T, 0W
23B, 15T, 27W
Posiłek V:
Makrela wędzona 120g: 25B, 18T, 0W
25B, 18T, 0W
Posiłek VI:
Ser twarogowy półtłusty 200g: 38B, 9T, 7W
Oliwa 5g: 0B, 5T, 0W
38B, 14T, 7W
Razem: 2038kcal, 178g białka, 83g tłuszczu, 138g węglowodanów.
Niestety za cholerę nie mam pomysłu jak dobić węgle i tłuszcze do tego poziomu jaki sobie wyznaczyłem na początek. Także tutaj proszę o poradę ;)
Co do tego, że posiłki II i III różnią się tylko warzywem to kwestia tego, że po prostu idealnie wychodzi to z jednego fileta i jednej torebki ryżu na dwa posiłki, więc nie kombinuję i tak to właśnie ułożyłem. Jeszcze tak dla informacji: trening zazwyczaj między II i III posiłkiem, ale czasem zdarza się później.