Ostatnio zastanawiam się jaki wpływ będzie miało jedzenie produktów białkowych w połączeniu z innym pożywieniem na organizm człowieka.
Szukałem już w internecie ale niestety bardzo trudno znaleźć satysfakcjonujące odpowiedzi ....
Po pierwsze zastanawia mnie jak to będzie z tym indeksem glikemicznym.
Jestem na diecie ograniczającej spożycie złych węglowodanów itp. ale bardzo lubię jeść bułki pszenne ,grahamki itp.
Wiem ,że mają wysoki ig i aby nie odkładał się tłuszcz jem je z produktami białkowymi ale zastanawia mnie czy opłaca się mi to
przykładowo : bułka zwykła pszenna (ok. 70-80 gram) i jem ją przykładowo z 50 gramami twarogu chudego , 40 gramami szynki z piersi indyka, ogórkiem,pomidorem,sałatą , 50 gramami tuńczyka z puszki i np. z 40 gramami jogurtu naturalnego
- nie oceniajcie z czym ta bułka jest ,bo po prostu lubię eksperymentować z jedzeniem i takie bułki nadziewać różnymi potrawami zazwyczaj białkowymi
- czy taka opcja jest lepsza niż jedzenie bułki np. z serem żółtym ,wędlinami czy warzywami ?
- czy indeks znacząco się zmniejsza/zwiększa ?
- czy jest to lepsza opcja na odchudzanie ?
Kolejne pytanie dotyczy smażenia na patelni teflonowej bez tłuszczu.
Lubię przyrządzać sobie na niej właśnie bułki (podpiekam je tak) ale także np. ryby jak filety z mintaja,miruny, kostki łososia itp. . Tyle że robię to wszystko bez tłuszczu i nie wiem czy takie przygotowanie ryby jest zdrowe i czy białko będzie dobrej jakości po takim przyrządzeniu.
Czy omlety z samych białek z teflonu to dobre źródło białka ? Bo je także często przygotowuję
Chciałbym także dowiedzieć się czy na noc muszę spożywać samo białko, ponieważ bardzo często piję na noc kakao gorzkie z mlekiem 0,5% bez cukru . Czytałem ,że jest dobre na regenerację mięśni ,a ponieważ liczę to jako posiłek a w ciągu dnia nie mam za bardzo kiedy je spożywać to piję na noc - minimum 2,5 h przed snem
Z góry dziękuję za odpowiedzi