SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Łosoś IDEALNY - na zimno do kanapek lub na ciepło na obiad

temat działu:

Kuchnia SFD

słowa kluczowe: , , , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 4570

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 274 Napisanych postów 3367 Wiek 32 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 18896
Tak przyrządzonego łososia uwielbiam na zimno. Podanego z chrupiącą czosnkową grzanką, z kawałeczkiem cytryny i świeżym koperkiem. Do tego może odrobina chrzanu lub musztardy i schłodzone wino. Po prostu PYCHA! :)
Podczas chłodzenia ryby, soki, które wydostają się z niej podczas pieczenia zamienią się w cudowną i przepyszną galaretkę, która na grzance stanowi rewelacyjne dopełnienie tego małego szaleństwa.
Oczywiście tak przygotowanego łososia można jeść również na ciepło. Podanego np z dzikim ryżem i prostą sałatką ze świeżego ogórka z dressingiem cytrynowo-koperkowym. Mnie jednak najbardziej smakuje w takim właśnie wydaniu - na zimno, na grzance, w lekkiej i pełnej smaku galaretce... :)

Na jedną porcję potrzebujesz:

- 200g fileta z łososia bez skóry
- skórkę z 1x cytryny
- sól morską
- świeżo mielony, czarny pieprz
- garść posiekanego koperku

A robisz tak:

Łososia wykładasz na duży kawałek folii aluminiowej. Oprószasz solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem oraz skórką z cytryny. Folię szczelnie zawijasz i robisz z niej paczuszkę, którą wkładasz do nagrzanego na 250C piekarnika, na 20/25min. Po tym czasie srebrne zawiniątko wyjmujesz i odstawiasz do wystygnięcia, do lodówki. Na jakieś 2 godziny.
Po schłodzeniu ryby odwijasz folię i dzielisz ją na smakowite kawałeczki, nie zapominając o najlepszej z tego wszystkiego galaretce! ;)
Podajesz na grzankach, z cząstką cytryny, posiekanym koperkiem i odrobiną chrzanu lub musztardy.
Coś wspaniałego!

SMACZNEGO! :)

WARTOŚCI BTW:
402kcal, 40g (40%) białko, 27g (60%) tłuszcze, 0g (0%) węglowodany


Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 71 Wiek 33 lat Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 9065
Fajny i prosty przepis. Na pewno przetestuję, bo akurat kupiłem 2-kilogramowy filet :)
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Pierś ze szpinakiem w szafranie i pistacjach.

Następny temat

Placek po cygańsku/zbójnicku w wersji fit

WHEY premium