Na 1x porcję, potrzebujesz:
- 225g polędwiczki wieprzowej, pokrojonej w paski
- mały kawałek imbiru, pokrojony w cienkie słupki
- 1/2x świeżego chilli, drobno posiekane
- 1x opakowanie mrożonych warzyw orientalnych firmy "Frosta" ( są najlepsze! Ogólnie nie polecam używania mrożonych mieszanek, bo równie pyszne można złożyć ze świeżych, ale te są naprawdę dobre! mają japońską marchew, całe japońskie grzybki, groszek cukrowy... )
- 4x łyżki jasnego sosu sojowego
- 1x łyżkę octu ryżowego
- sól morską
- 3x łyżki oliwy z oliwek
- 1x łyżeczkę skrobi ziemniaczanej, rozpuszczoną w 1/2x szklanki zimnej wody
- 80g ryżu basmati ( lub tyle, ile szamiesz )
Mięso pokrojone w paski marynujesz w mieszance sosu sojowego, octu, imbiru i chilli. Później smażysz na mocno rozgrzanej oliwie przez ok 5 minut. Musisz ciągle mieszać. Polędwiczka ma być miękka i soczysta w środku, ale z zewnątrz pysznie przysmażona. Po tym czasie przekładasz ją do miski. Teraz na patelnię wsypujesz warzywa i przyprawiasz odrobiną sosu sojowego i soli. Kiedy zmiękną i lekko się podgrzeją wsypujesz mięso i zalewasz wszystko rozpuszczoną w wodzie skrobią. Podgrzewasz i doprowadzasz do zagotowania, aż zgęstnieje. Warzywa muszą być wciąż chrupiące, dlatego nie smaż ich na śmierć!
Podawaj z ugotowanym ryżem. BOMBA!
WARTOŚCI BTW DLA PORCJI Z 80g RYŻU:
608kcal, 53g (35%) białko, 16g (24%) tłuszcze, 63g (41%) węglowodany