SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

ORIENTALNY POTRENINGOWIEC - pyszne polędwiczki wieprzowe po japońsku z ryżem basmati

temat działu:

Kuchnia SFD

Ilość wyświetleń tematu: 7271

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 274 Napisanych postów 3367 Wiek 32 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 18896
To kolejna, świetna propozycja na posiłek po treningowy :) Pyszne urozmaicenie do kolejnych piersi, piersi, piersi...

Na 1x porcję, potrzebujesz:

- 225g polędwiczki wieprzowej, pokrojonej w paski
- mały kawałek imbiru, pokrojony w cienkie słupki
- 1/2x świeżego chilli, drobno posiekane
- 1x opakowanie mrożonych warzyw orientalnych firmy "Frosta" ( są najlepsze! Ogólnie nie polecam używania mrożonych mieszanek, bo równie pyszne można złożyć ze świeżych, ale te są naprawdę dobre! mają japońską marchew, całe japońskie grzybki, groszek cukrowy... )
- 4x łyżki jasnego sosu sojowego
- 1x łyżkę octu ryżowego
- sól morską
- 3x łyżki oliwy z oliwek
- 1x łyżeczkę skrobi ziemniaczanej, rozpuszczoną w 1/2x szklanki zimnej wody
- 80g ryżu basmati ( lub tyle, ile szamiesz )

Mięso pokrojone w paski marynujesz w mieszance sosu sojowego, octu, imbiru i chilli. Później smażysz na mocno rozgrzanej oliwie przez ok 5 minut. Musisz ciągle mieszać. Polędwiczka ma być miękka i soczysta w środku, ale z zewnątrz pysznie przysmażona. Po tym czasie przekładasz ją do miski. Teraz na patelnię wsypujesz warzywa i przyprawiasz odrobiną sosu sojowego i soli. Kiedy zmiękną i lekko się podgrzeją wsypujesz mięso i zalewasz wszystko rozpuszczoną w wodzie skrobią. Podgrzewasz i doprowadzasz do zagotowania, aż zgęstnieje. Warzywa muszą być wciąż chrupiące, dlatego nie smaż ich na śmierć!
Podawaj z ugotowanym ryżem. BOMBA!

WARTOŚCI BTW DLA PORCJI Z 80g RYŻU:
608kcal, 53g (35%) białko, 16g (24%) tłuszcze, 63g (41%) węglowodany

Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 57 Wiek 32 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 1550
super sprawa, ogólnie kuchnia orientalna jest mega, w woku szybko by sie to zrobiło, nie trzeba było by wyciągać mięsa,
ogólnie pracuje w małej restauracji z jedzeniem azjatyckim;D codziennie moge to jeść i jakoś sie nie nudzi hehe:D

3maj soga ode mnie za ten przepis, na pewno go spróbuje;p dla urozmaicenia smaku sam dodał bym do tego troche oleju sezamowego, pare kropel a na prawde daje mega smal

Masz jedno życie.. Nie zmarnuj tego!!

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 274 Napisanych postów 3367 Wiek 32 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 18896
:) Wielkie dzięki!
Całe danie jest naprawdę super. Nad dodatkiem oleju sezamowego też myślałem, ale w końcu zapomniałem. Poza tym pomyślałem sobie, że może byłoby w tym już zbyt dużo szczęścia. Fajnie obyło się również bez ;)
A co do woka - oczywiście, ale robiłem 1x porcję, a wok mam mosiężny, o średnicy metra , więc nie chciałem się bawić w wyciąganie go.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 5 Napisanych postów 113 Wiek 33 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 4029
Tak...mmmm..uwielbiam kuchnie azjatycką i tego typu - imbir, czosnek, chilli, sos sojowy, ocet ryżowy, sos rybny, ryż, dużo warzyw, do tego mięso...Proponuję też spróbować trawy cytrynowej, kolendry, kminku, cynamonu..i wiele innych. W kuchni możliwości jest nieskończenie wiele, wystarczy trochę kreatywności i chęci a wszystko może być - Zdrowo i smacznie ! Jak będę miał czas wrzucę kiedyś coś od siebie :)
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
wirda Taekwondo Coach
Ekspert
Szacuny 138 Napisanych postów 4979 Wiek 33 lat Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 35920
Wygląda apetycznie

Trener PoTreningu.pl
AdrianIwanowski.eu

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11148 Napisanych postów 51557 Wiek 30 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
Paszkos, wrzucaj więcej przepisów.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11148 Napisanych postów 51557 Wiek 30 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
jw
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 142 Wiek 12 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 3312
Ja takie jem podobne. Można to dać brązowy ryż zamiast białego, wtedy będzie normalny posiłek. Jak kolega wyżej napisał, polecam też trawę cytrynową i kolendrę. Kolendrę można dodawać praktycznie do wielu potraw. Daje piękny zapach.

pozdrawiam

dążę do bycia ideałem :D

Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Zapiekanka makaronowa z szynką

Następny temat

LEKKA KOLACJA DLA DWOJGA :D - Cykoria z wędzonym pstrągiem, łososiem, pomarańczami...

WHEY premium