SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Masło zrobione w domu. Czy dobra opcja jeśli chodzi o wartości odżywcze?

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: , , , , , , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 1526

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 3 Napisanych postów 540 Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 11841
Witam!

Trafiłem na taki przepis odnośnie zrobienia masła w domu. Gość robi ze śmietany 30%.

Czy jest to jakaś alternatywa dla kupnego masła (nie mówię o cenie, ale o wart. odżywczych...)

Czy lepiej kupić normalne masło 82%, czy spróbować z takim?
No i jak obliczyć jego wartości odżywcze? :/ Bo przecież nie wezmę tych ze śmietany bo jak widać w przepisie tylko tł w sumie zostaje...


Tutaj przepis, oraz link:
Do zrobienia masła potrzebna nam będzie śmietana, najlepiej kremówka z wysoką zawartością tłuszczu – ponad 30%. Śmietana powinna być mocno schłodzona, można również schłodzić naczynie (np. spora miska), w której będziemy robić masło. Dobrze jest schłodzić też litr zwykłej wody.

Schłodzoną śmietanę wlewamy do schłodzonej miski, bierzemy do ręki mikser, zakładamy trzepaki do bicia śmietany i ubijamy śmietanę. Śmietana z czasem powiększy swoją objętość, więc miska nie powinna być zbyt mała. I tak ubijamy, ubijamy, ubijamy… Po dłuższej chwili bita śmietana zmniejszy nieco swoją objętość, a my ubijamy dalej i ubijamy. Następnie zauważymy, że zaczynają się robić dziwnie wyglądające grudki – to są początki naszego masła. Jednocześnie zacznie pojawiać się również jakiś płyn (uwaga, trochę to wszystko może pryskać) – to maślanka! Już jesteśmy blisko końca i ubijamy dalej. Grudy tłuszczu stają się szybko coraz większe, aż wreszcie nie ma już czego ubijać, bo mamy w misce parę grudek masła i maślankę. Drewnianą (bądź nie) łyżką łączymy te grudy masła w jedną grudę (ja pomagam sobie palcami, bo samą łyżką trudno jest cokolwiek uformować), i uciskając ją wyciskamy maślankę z tych połączonych grudek masła.

Do kolejnego naczynia wlewamy trochę zimnej (lodowatej) wody, przekładamy do niej nasze własne masło (wody nie musi być dużo, wystarczy tyle, żeby masło było w połowie zanurzone) i znowu łyżką ugniatamy bryłę tłuszczu i wypłukujemy z niej resztki maślanki. Zabarwioną na biało wodę wylewamy, nalewamy jeszcze raz czystej lodowatej wody i dalej wyciskamy resztki maślanki (a jeśli jej trochę gdzieś tam w środku zostanie, to też nic się nie stanie). Jeśli woda się nie zabarwia na biało, to możemy masło z niej wyjąć, jakoś tam uformować, zapakować w maselniczkę i zdeponować ją w lodówce. Masło gotowe.


domowe masło

Still in progress..

Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 20 Napisanych postów 5162 Wiek 35 lat Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 22175
chya nei opłacalne i tak to maslo które Ci powstanie nie bedze miało 90%

Chcesz zdrowo kup zwykłe masło i baw sie w klarowanie
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 3 Napisanych postów 540 Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 11841
nie chodzi mi o opłacalność, ale o jakość.

Still in progress..

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 415 Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 15069
jakosc tez bedzie podobna jesli nie bedzie to maslo z najnizszej polki
wiecej kombinowania niz to warte
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 3 Napisanych postów 540 Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 11841
ok. Dzięki. Zrobię z raz dla spróbowania jak się to smakowo ma do kupnego.
Dzięki za odp...

Still in progress..

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
domer ODŻYWIANIE Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 6256 Napisanych postów 75964 Wiek 39 lat Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 754464
Jak masz ochote to rob. Wrzuc zdjecie i relacje jak wyszlo Zakladajac, ze producenci nie oszukuja z dodatkami tluszczu roslinnego to powinno byc podobne jakosciowo.

Moderator działu Odżywianie

Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

dietka do sprawdzenia ;)

Następny temat

Dieta do ostatecznej oceny

WHEY premium