SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Szybka piłka - tłuszcze & maślanka

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 799

Formularz - Proszę o pomoc

Wiek

23

Płeć

M

Waga

67

Wzrost

173

Poziom bf (zdjęcie poglądowe)

10%

Uprawiane sporty, częstość i intensywność treningów, staż treningowy, sprzęt którym dysponuję (wyposażenie siłowni)

kolarstwo

Stosowana lub planowana suplementacja

kreatyna, zna
Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 92 Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 996
Witam,
Problem, który mnie martwi i wymaga skorygowania w moim żywieniu dotyczy źródeł tłuszczów i "wspomagania" maślanką, którą uwielbiam. Redukcja w moim przypadku to bardzo ważna sprawa, dlatego wybieram produkty możliwie jak najlepsze (kolarstwo). Mój dzienny wydatek energetyczny oscyluje w okolicach 3000-3500kcal, z czego 80-120g stanowią tłuszcze. Ich źródła dziennie:
40% wielonienasycone (olej lniany ~25g, ryby tłuste jak makrela wędzona czy łosoś świeży 2x w tyg.)
40% jednonienasycone (oliwa ~25g, migdały 3x w tyg.)
10-20% nasycone (mięso wołowe, wieprzowe, masło, maślanka)
Notorycznie dodaję do potraw na surowo olej lniany i oliwę z oliwek extra vergine, z rybami, orzechami, migdałami bywa gorzej, 1-2x w tygodniu.
Pytanie, czy konieczna jest suplementacja O-6, O-3 i czy proporcje są odpowiednie? Czytając etykietę mojego oleju lnianego zawiera zaledwie 2g O-3/100ml, poza tym jest źle przechowywany.
Obawiam się, że koniecznie będę musiał zaopatrzyć się w tran/suplement o-3, tylko pytanie ile tego spożywać przy moim zapotrzebowaniu kalorycznym?

Osobna kwestia dotyczy maślanki naturalnej 2% tł. Spożywam dziennie 200g do owsianki, jednak martwią mnie cukry proste w niej zawarte... Proszę o więcej informacji dot. tego produktu, nie wiem czy nadaje się na redukcji w codziennej diecie.

Pozdrawiam.
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
faftaq Dietetyk-SFD
Ekspert
Szacuny 1417 Napisanych postów 35562 Wiek 41 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 150829
Mój dzienny wydatek energetyczny oscyluje w okolicach 3000-3500kcal, z czego 80-120g stanowią tłuszcze - trudno jest ustalić jaki udział w dziennym wydatku energetycznym stanowią tłuszcze

Ich źródła dziennie:
40% wielonienasycone (olej lniany ~25g, ryby tłuste jak makrela wędzona czy łosoś świeży 2x w tyg.)
- oczywiście olej lniany - o ile jest to olej budwigowy/wysokolinolenowy a nie taki jak Ty masz, niskolinolenowy, jest cennym składnikiem diety, proponuję jednak by udział tłuszczów wielonienasyconych był w diecie niższy i nie przekraczał 6% dziennej podaży energii. Tym bardziej nie powinieneś zawracać sobie głowy suplementacją o3 czy o6. ryba 2 - 3 razy w tygodniu + około 15 - 40ml lnianego dziennie wystarczy w zupełności. Zmień go jednak na inny - budwigowy i przechowuj w lodówce.

Co do maślanki,jak nie masz po niej wzdęci problemów jelitowych - to jedz, a że zawiera laktozę (która de facto jest dwucukrem), to nie oznacza że jest niepożadanym składnikiem diety. owoce też są źrodłem cukrów takich jak glukoza czy fruktoza, a ich obecność w diecie wcale nie musi przeszkadzać redukcji



Zmieniony przez - faftaq w dniu 2013-01-28 21:09:08
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

omega 3

Następny temat

Dieta do oceny, a raczej małej poprawy + urozmaicenie jej

WHEY premium