Zalety Green tea
1. Działanie antynowotworowe - flawony i katechiny (EGCG) – wykazują silne właściwości antynowotworowe zwłaszcza w przewodzie pokarmowym
2. Działanie antymiażdżycowe - polifenole – zapobiegają utlenianiu cząsteczek cholesterolu LDL. Zmniejszają powstawanie tromboksanu A2 – czynnika nasilającego agregację płytek krwi
3. Działanie wzmacniające – związki polifenolowe zmniejszają degradację witaminy C i przedłużają jej działanie w organizmie – działają przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie, hamują aktywność bakterii Helikobacter Pyroli
4. Działanie oczyszczające – polifenole maja zdolność usuwania metali ciężkich i izotopów radioaktywnych z diety
5. Działanie przeciwzapalne – maja właściwości ściągające i łagodzące podrażnienia błony śluzowej przewodu pokarmowego
6. Działanie odchudzające – hamowanie wytwarzania prostoglandyn, pobudzanie enzymów odpowiedzialnych za spalanie kwasów tłuszczowych, hamowanie procesów wytwarzania związków tłuszczowych
szukala
Poradnia Dobry Dietetyk w Ostrowie Wlkp. http://www.dobrydietetyk.pl/dietetyk/ostrow_wielkopolski/wielkopolskie/3/