Przepis na ok. 1kg kiełbasek:
- 600 g szynki wołowej (nie polecam brać ligawy - będzie zbyt twarda i sucha)
- 300 g schabu bk
- 3 ząbki czosnku
- 2 jaja
- majeranek
- papryka ostra
- pieprz ziołowy
- sól
- jelito cienkie osolone
- sos sojowy
Mielimy mięso (najlepiej 2 razy). Wgniatamy czosnek, wbijamy jajka, dodajemy majeranek, przyprawy i sos sojowy. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na 30 min do lodówki żeby się zeszło.
Dokładnie myjemy kichy w zimnej wodzie żeby spłukać z nich sól. Nabijamy kichy mięsem. Można to zrobić za pomocą nakładki na maszynkę, ale można spokojnie zrobić to z palca.
Ja mam taka maszinę:
Kichę przekręcamy parę razy na długości kiełbaski. Trzeba uważać żeby nie zostawić bąbli powietrza, ani żeby nie upchać za mocno bo kicha pęknie przy obróbce termicznej.
Tak to wygląda:
Kiełbaski można smażyć, piec, suszyć, wędzić lub gotować.
Ja upiekłem:
A tak dziś na moim talerzu:
b/t/w całości (7 kiełbasek ok 10 cm)
+/-200/50/10
+/- 1300 kcal
Smacznego!
Zmieniony przez - Jeffrey Dahmer w dniu 2013-02-08 20:59:26
Zmieniony przez - Jeffrey Dahmer w dniu 2013-02-08 21:03:09
Codziennie trzeba starać się wykraczać poza swoje możliwości.
http://www.sfd.pl/_Redukcja_by_Jeffrey_foto_str_38-t832523.html - mój dziennik