Ostatnio wyczytałem że łączenie pomidorów z twarogiem może mieć złe skutki dla stawów. Szczerze mówiąc ostatnio czuję jakbym miał jakies problemy ze stawami, był ograniczony ruchowo ,dlatego zwracam się do was z pytaniem co wy o tym sądzicie oraz czy jeżeli jest to według was prawda to czy dotyczy to również jedzenia twarogu np. z ketchupem ,koncentratem pomidorowym i innymi sosami czy tylko pomidorów ?
...
Napisał(a)
Witam
Ostatnio wyczytałem że łączenie pomidorów z twarogiem może mieć złe skutki dla stawów. Szczerze mówiąc ostatnio czuję jakbym miał jakies problemy ze stawami, był ograniczony ruchowo ,dlatego zwracam się do was z pytaniem co wy o tym sądzicie oraz czy jeżeli jest to według was prawda to czy dotyczy to również jedzenia twarogu np. z ketchupem ,koncentratem pomidorowym i innymi sosami czy tylko pomidorów ?
Ostatnio wyczytałem że łączenie pomidorów z twarogiem może mieć złe skutki dla stawów. Szczerze mówiąc ostatnio czuję jakbym miał jakies problemy ze stawami, był ograniczony ruchowo ,dlatego zwracam się do was z pytaniem co wy o tym sądzicie oraz czy jeżeli jest to według was prawda to czy dotyczy to również jedzenia twarogu np. z ketchupem ,koncentratem pomidorowym i innymi sosami czy tylko pomidorów ?
Witaj, przygotowaliśmy kilka tematów które mogą Cię zainteresować:
PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!
Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.
Sprawdź...
Napisał(a)
wiem że są zdrowe ale chodzi mi właśnie o to połączenie które podobno szkodzi. A szczerze mówiąc dość często zdarzało się mi łączyć np. jogurt naturalny i ketchup lub inne serki typu wiejski lub twaróg z produktami na bazie pomidorów
...
Napisał(a)
Znalazłam takie coś:
Do choroby stawów może doprowadzić łączenie pomidorów z twarogiem, jak również z innymi produktami nabiałowymi. Kwasy, które obecne są w pomidorach łączą się bowiem z wapniem, w skutek czego powstają nierozpuszczalne kryształki, odkładające się w stawach. Kryształki te powodują stany zapalne, które wiążą się z silnymi dolegliwościami bólowymi.
Ale to jakiś badziewny portal
Edit: dotarłam do tego, że: pod wpływem kwasów organicznych (które są zawarte m.in. w pomidorach) wapń przechodzi w trudno rozpuszczalne sole wapnia. Krystaliczny wapń chętnie osadza się w stawach wypierając powoli, ale systematycznie przez całe lata maź stawową. Skutek: bóle stawów, zmniejszenie ich ruchomości i elastyczności.
IMO jest to bzdura, bo w tym momencie nabiału nie powinno się łączyć z żadnymi owocami ani warzywami... Poza tym nikt nie je twarogu z pomidorami tonami
Zmieniony przez - natka w dniu 2013-02-08 23:46:37
Do choroby stawów może doprowadzić łączenie pomidorów z twarogiem, jak również z innymi produktami nabiałowymi. Kwasy, które obecne są w pomidorach łączą się bowiem z wapniem, w skutek czego powstają nierozpuszczalne kryształki, odkładające się w stawach. Kryształki te powodują stany zapalne, które wiążą się z silnymi dolegliwościami bólowymi.
Ale to jakiś badziewny portal
Edit: dotarłam do tego, że: pod wpływem kwasów organicznych (które są zawarte m.in. w pomidorach) wapń przechodzi w trudno rozpuszczalne sole wapnia. Krystaliczny wapń chętnie osadza się w stawach wypierając powoli, ale systematycznie przez całe lata maź stawową. Skutek: bóle stawów, zmniejszenie ich ruchomości i elastyczności.
IMO jest to bzdura, bo w tym momencie nabiału nie powinno się łączyć z żadnymi owocami ani warzywami... Poza tym nikt nie je twarogu z pomidorami tonami
Zmieniony przez - natka w dniu 2013-02-08 23:46:37
Polecane artykuły