a) naukowcy
b) dietetycy
c) sami zainteresowani (amatorzy i profesjonaliście) nie potrafią skomponować jadłospisu, który zabezpieczy im potrzeby energetyczne.
CRP badanych kobiet dostarczały średnio 2,49 g białka/kg m.c., a diety mężczyzn 2,23 g/kg m.c., wypełniając dzienne zapotrzebowanie biegaczy na białko [1, 15].Zawartość węglowodanów była zbyt niska w stosunku do ilości białka w dietach badanych sportowców,gdyż było ich tylko 2,85 razy więcej w dietach kobiet i 3,36 w dietach mężczyzn. Badani sportowcy stosowali suplementację diety różnymi preparatami zarówno drogą doustną, jak i pozajelitową.Wśród lekkoatletów suplementację doustną stosowało 94,7% badanych, a pozajelitową 44,7% badanych. ]
http://www.pzh.gov.pl/page/fileadmin/user_upload/biblioteka/roczniki_PZH/pelne/59/2008 59 1.pdf
Takich przykładów jest całkiem sporo