Składniki
Ciasto
~140g mąki (u mnie pełnoziarnista lubelli, ale wcześniej robiłam z owsianej i przymierzam się do gryczanej)
1/2 opakowania suszonych drożdży (4g) ostatnio sypnęłam całe i trochę było czuć
ciepła woda na oko MAŁO! u mnie 50-100g było, radzę dodać ok. 2 łyżki i najwyżej dolać trochę
przyprawy wg. uznania (oregano, bazylia, zioła prowansalskie, papryka ostra)
Sos
Można robić z pomidorów (przesmażyć z czosnkiem, odparować, doprawić)
przecieru (doprawić)
koncentratu (dodać wody, doprawić)
Dodatki
Chyba nie muszę mówić, że każdy dobiera pod siebie? Za każdym razem robiłam z tego co miałam pod ręką + warzywa których nie wliczam w bilans.
Przygotowanie
Mąkę, drożdże i przyprawy mieszamy w misce, dolewamy ciepłej wody i wyrabiamy ręką. Zostawiamy gdzieś na boku i robimy sos, który również odstawiamy żeby się przegryzł. W między czasie przygotowujemy dodatki i tu już zależy co chcemy wrzucić na naszą pizzę. Ja teraz robiłam z rybą.
Łososia wrzucić na patelnię na mały ogień, otworzyć puszkę tuny, dorzucić do łosia na maksymalną gaz żeby odparował. W między czasie rozwałkować ciasto na książce od biologii (chodzi o okładkę, wtedy nie przykleja się i nie trzeba podsypywać mąką), wysmarować sosem i jak się mięso podsmaży, zmniejszyć ogień na minimum, wrzucić placka suchą częścią do góry i przykryć. W tym czasie pokroić/ starkować ser i jak zacznie pachnieć rybą/kurą to obrócić pizze dołem do dołu (radzę zrobić to odwracając patelnie tak żeby ciasto spadło na pokrywkę i wtedy zsunąć), posypać serem i znów przykryć na jakieś 5min. Po tym czasie ściągnąć pokrywkę, zwiększyć ogień i poczekać aż ciasto nabierze chrupkości i będzie można je spokojnie trzymać (3-5min).
Zmieniony przez - FFagaMMA w dniu 2013-03-21 21:59:49